Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Ciemny keks"
Ciasto piernikowe z orzechowym kremem to prawdziwa pychotka bożonarodzeniowa,...
Odsłon: 10411
Pieczenie, zdobienie pierniczków to cudowna zabawa dla dzieci i dorosłych. Z...
Odsłon: 1166
Szybka i pyszna sałatka na każdą okazję.
Odsłon: 11579
Wyjątkowy w smaku, tradycyjny śledź w pysznej zalewie. W naszym domu raczej n...
Odsłon: 588
Ciasto piernikowe z orzechowym kremem to prawdziwa pychotka bożonarodzeniowa,...
Odsłon: 10411
Pieczenie, zdobienie pierniczków to cudowna zabawa dla dzieci i dorosłych. Z...
Odsłon: 1166
Szybka i pyszna sałatka na każdą okazję.
Odsłon: 11579
Wyjątkowy w smaku, tradycyjny śledź w pysznej zalewie. W naszym domu raczej n...
Odsłon: 588
Składniki
Owoce i orzechy posiekaj na mniejsze kawałki, namocz, odsącz i wymieszaj je z mąką. Oddziel żółtka od białek. Masło utrzyj dodając małymi porcjami cukier, żółtka, mąkę, proszek, kakao i bakalie.
Białka ubij na sztywną pianę ze szczyptą soli, dodaj ją do reszty ciasta i delikatnie wymieszaj.
Formę keksówkę wysmaruj masłem, wyłóż pergaminem i napełnij ciastem. Na wierzchu zrób wzdłuż nacięcie natłuszczonym nożem.
Piecz godzinę w temperaturze 180°C. Wyjmij z piekarnika, gdy wystygnie, polej lukrem.
Czas: około 90 minutŹródło: Dobry Tydzień