Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Ta dumnie brzmiąca nazwa przerażała mnie za każdym razem, kiedy z przekonaniem i dumnie kroczyłam do kuchni aby przygotować jeden z moich ulubionych deserów. Dopiero kiedy przebrnęłam przez "swój pierwszy raz" okazało się, że to prosty w zrobieniu, banalny w składnikach i nisko budżetowy deser.
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 937
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4183
Pierniczki na miodzie gryczanym są pyszne, mięciutkie i bardzo aromatyczne. T...
Odsłon: 263
Proste, pyszne ciasto budyniowe z kokosem na ciasteczkach petit beurre, polan...
Odsłon: 776
Przepis dnia
Krokiety z mięsem z rosołu to doskonały pomysł na obiad. Mięso niezbyt smaczn...
Odsłon: 3627
Przepis dnia
Chicken burger z dodatkiem karmelizowanych pieczarek. Gorąco polecam!
Odsłon: 747
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 937
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4183
Pierniczki na miodzie gryczanym są pyszne, mięciutkie i bardzo aromatyczne. T...
Odsłon: 263
Proste, pyszne ciasto budyniowe z kokosem na ciasteczkach petit beurre, polan...
Odsłon: 776
Przepis dnia
Krokiety z mięsem z rosołu to doskonały pomysł na obiad. Mięso niezbyt smaczn...
Odsłon: 3627
Przepis dnia
Chicken burger z dodatkiem karmelizowanych pieczarek. Gorąco polecam!
Odsłon: 747
Składniki
Śmietankę z cukrem i miąższ z wanilii (wanilię rozkrójcie po całej jej długości i wydłubcie miąższ) podgrzewam na małym ogniu aż na brzegach zaczną się robić bąbelki. Żółtka ubijam na masę ale staram się jej nie napowietrzyć - ma być sztywna i błyszcząca a nie puszysta. Do żółtek dodaję śmietankę, którą wcześniej odstawiłam aby trochę wystygła. Mieszam. Tak przygotowaną masę przelewam do foremek i wstawiam do piekarnika nagrzanego na 100 stopni i piekę przez 50 minut. Wyjmuję i wstawiam do lodówki - najlepiej na całą dobę, najkrócej na 5 godzin. W tym czasie masa zesztywnieje. Po wyjęciu z lodówki górę posypuje cukrem i przyrumieniam moim ulubionym kuchennym palnikiem.