Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Ta dumnie brzmiąca nazwa przerażała mnie za każdym razem, kiedy z przekonaniem i dumnie kroczyłam do kuchni aby przygotować jeden z moich ulubionych deserów. Dopiero kiedy przebrnęłam przez "swój pierwszy raz" okazało się, że to prosty w zrobieniu, banalny w składnikach i nisko budżetowy deser.
Pieczone buraczki z dodatkiem przyprawy za;atar i pieczona z kuminem i papryk...
Odsłon: 2178
Tradycyjna, wyjątkowa śląska zupa, która jest zdrowa, pełna smaku i sycąca, i...
Odsłon: 441
Przepis na pyszne naleśniki pomarańczowe, które wypełnia serowe nadzienie z d...
Odsłon: 786
Sałatka letnia z pomidorów i cytrusów z malinami i morelami.
Odsłon: 409
Pieczone buraczki z dodatkiem przyprawy za;atar i pieczona z kuminem i papryk...
Odsłon: 2178
Tradycyjna, wyjątkowa śląska zupa, która jest zdrowa, pełna smaku i sycąca, i...
Odsłon: 441
Przepis na pyszne naleśniki pomarańczowe, które wypełnia serowe nadzienie z d...
Odsłon: 786
Sałatka letnia z pomidorów i cytrusów z malinami i morelami.
Odsłon: 409
Składniki
Śmietankę z cukrem i miąższ z wanilii (wanilię rozkrójcie po całej jej długości i wydłubcie miąższ) podgrzewam na małym ogniu aż na brzegach zaczną się robić bąbelki. Żółtka ubijam na masę ale staram się jej nie napowietrzyć - ma być sztywna i błyszcząca a nie puszysta. Do żółtek dodaję śmietankę, którą wcześniej odstawiłam aby trochę wystygła. Mieszam. Tak przygotowaną masę przelewam do foremek i wstawiam do piekarnika nagrzanego na 100 stopni i piekę przez 50 minut. Wyjmuję i wstawiam do lodówki - najlepiej na całą dobę, najkrócej na 5 godzin. W tym czasie masa zesztywnieje. Po wyjęciu z lodówki górę posypuje cukrem i przyrumieniam moim ulubionym kuchennym palnikiem.