Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Creme brulée"
Przepis dnia
Polecamy tort truflowy doskonały na wszelkiego rodzaju uroczystości. Tort jes...
Odsłon: 5690
Nasze ulubione placki ziemniaczane, po poznańsku „plendze” podajemy najczęści...
Odsłon: 76
Dni spędzone na działce przy pracy powodują, że trzeba zrobić kolację przy ni...
Odsłon: 107
Risotto bardzo często gości w moim domu. To danie, które za każdym razem może...
Odsłon: 604
Przepis dnia
Polecamy tort truflowy doskonały na wszelkiego rodzaju uroczystości. Tort jes...
Odsłon: 5690
Nasze ulubione placki ziemniaczane, po poznańsku „plendze” podajemy najczęści...
Odsłon: 76
Dni spędzone na działce przy pracy powodują, że trzeba zrobić kolację przy ni...
Odsłon: 107
Risotto bardzo często gości w moim domu. To danie, które za każdym razem może...
Odsłon: 604
Składniki
Do rondelka wlej śmietankę i wsyp biały cukier. Laskę wanilii przekrój wzdłuż na pół, końcówką noża zeskrob nasionka i dodaj do śmietanki. Całość gotuj na małym ogniu, a gdy zacznie wrzeć, zestaw z kuchenki i przestudź.
Żółtka utrzyj drewnianą łyżką (nie powinny być puszyste). Stopniowo, ciągle mieszając, wlewaj do nich po jednej łyżce ciepłej śmietanki. Postaraj się nie napowietrzać kremu, powinien być gładki, sztywny i błyszczący, ale nie puszysty.
Przecedź przez sitko, aby pozbyć się ewentualnych grudek, a następnie przelej do żaroodpornych miseczek.
Piekarnik rozgrzej do 100° C. Wstaw foremki z masą i zapiekaj ok. 45-60 min. Deser jest gotowy, gdy środkowa część jest lekko galaretowata. Krem nie powinien być przyrumieniony.
Ostudź w temperaturze pokojowej; następnie przykryj folią aluminiową i wstaw do lodówki na co najmniej 3 godziny. Powierzchnię kremu delikatnie osusz papierowym ręcznikiem i posyp brązowym cukrem (około łyżki na miseczkę; nie za grubo, bo warstwa karmelu będzie zbyt twarda i mało krucha).
Cukier karmelizuj przy pomocy specjalnego palnika lub grilla w piekarniku (3-5 minut, uważając by nie spalić cukru).
(bez czasu oczekiwania): 30 minut Porcja: 320 kilokaloriiŹródło: Świat i Ludzie