Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Creme brulee"
Idealny na każdą okazję, bardzo łatwy do wykonania i ciekawy w smaku.
Odsłon: 357
To przepis na tradycyjną pizzę na grubym drożdżowym cieście. Taka pizza kojar...
Odsłon: 11149
Proste nadzienie: mięso z rosołu, ser feta, czerwona fasola oraz ogóreczki, t...
Odsłon: 3857
Tego tortu nie trzeba zbytnio rekomendować. To jest ciasto, które zawsze i ws...
Odsłon: 1332
Idealny na każdą okazję, bardzo łatwy do wykonania i ciekawy w smaku.
Odsłon: 357
To przepis na tradycyjną pizzę na grubym drożdżowym cieście. Taka pizza kojar...
Odsłon: 11149
Proste nadzienie: mięso z rosołu, ser feta, czerwona fasola oraz ogóreczki, t...
Odsłon: 3857
Tego tortu nie trzeba zbytnio rekomendować. To jest ciasto, które zawsze i ws...
Odsłon: 1332
Składniki
Śmietanę wlej do rondelka. Wsyp biały cukier. Dodaj wydrążony miąższ z przekrojonej wzdłuż na pół laski wanilii. Zagotuj. Zdejmij naczynie z ognia i odstaw, aby masa lekko ostygła. Żółtka ubij na puszystą pianę. Lekko mieszając wlewaj porcjami ciepłą śmietankę, aż się połączą.
Przygotowaną masę wlej przez sitko do 6 kokilek. Ustaw je w naczyniu żaroodpornym. Wlej wodę do wysokości 3/4 kokilek. Wstaw do piekarnika nagrzanego do temp. 95°C. Zapiekaj ok. 35-40 min. Kiedy krem ostygnie, wstaw kokilki do lodówki na kilka godzin (najlepiej na noc). Przed podaniem posyp wierzch kremu brązowym cukrem. Wstaw naczynka do kuchenki mikrofalowej.
Nastaw na funkcję grillowanie na kilkanaście sekund, aby cukier się skarmelizował i powstała złocista skórka.
Porcje 6 Przygot. 60 min Cena 2,30 zł Kalorie 309Źródło: Bella Relaks