Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Creme brulee"
Uszka z grzybami to jedna z obowiązkowych pozycji na wigilijnym stole. W wiel...
Odsłon: 1917
Polecam. Piernik miodem i przyprawami korzennymi stoi i ten taki jest.
Odsłon: 3152
Polecam. Troszkę pracochłonne, ale warto zrobić.
Odsłon: 1227
Polecm. Ja oczywiście zaraz dodałabym np żurawinę, orzechy, ale takie było ży...
Odsłon: 1990
Uszka z grzybami to jedna z obowiązkowych pozycji na wigilijnym stole. W wiel...
Odsłon: 1917
Polecam. Piernik miodem i przyprawami korzennymi stoi i ten taki jest.
Odsłon: 3152
Polecam. Troszkę pracochłonne, ale warto zrobić.
Odsłon: 1227
Polecm. Ja oczywiście zaraz dodałabym np żurawinę, orzechy, ale takie było ży...
Odsłon: 1990
Składniki
Śmietanę wlej do rondelka. Wsyp biały cukier. Dodaj wydrążony miąższ z przekrojonej wzdłuż na pół laski wanilii. Zagotuj. Zdejmij naczynie z ognia i odstaw, aby masa lekko ostygła. Żółtka ubij na puszystą pianę. Lekko mieszając wlewaj porcjami ciepłą śmietankę, aż się połączą.
Przygotowaną masę wlej przez sitko do 6 kokilek. Ustaw je w naczyniu żaroodpornym. Wlej wodę do wysokości 3/4 kokilek. Wstaw do piekarnika nagrzanego do temp. 95°C. Zapiekaj ok. 35-40 min. Kiedy krem ostygnie, wstaw kokilki do lodówki na kilka godzin (najlepiej na noc). Przed podaniem posyp wierzch kremu brązowym cukrem. Wstaw naczynka do kuchenki mikrofalowej.
Nastaw na funkcję grillowanie na kilkanaście sekund, aby cukier się skarmelizował i powstała złocista skórka.
Porcje 6 Przygot. 60 min Cena 2,30 zł Kalorie 309Źródło: Bella Relaks