Do góry

Desery Przepis na:

Creme Caramel

Creme Caramel

Autor:

Przepisów i artykułów: 7 Ocena: 41

Dodano:

Odsłon: 874

Cudownie lekki deser z cytrynowym odświeżającym karmelem.

Składniki

  • 175 g plus 2 łyżki cukru
  • 4 łyżki wody
  • pół cytryny
  • 600 ml mleka
  • 1 laska wanilii
  • 2 duże jajka
  • masło do smarowania
  • 2 duże żółtka
5-6 os. > 60 min średnie przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Przygotować karmel. Wsypać 55 g cukru do rondla z 4 łyżkami wody i sokiem z połowy cytryny postawić na średnio ostrym ogniu i mieszać, aż cukier się rozpuści. Gotować, dopóki syrop nie będzie intensywnie złotobrązowy. Natychmiast zestawić z ognia. Przelać do formy na suflety i kulistym ruchem rozprowadzić po dnie. Odstawić na bok.

  2. Wlać mleko do rondla. Laskę wanilii przekroić wzdłuż na połowę i dodać do mleka. Doprowadzić do wrzenia. Zestawić rondel z ognia. Wsypać pozostały cukier i mieszać, aż się rozpuści. Odstawić na bok.

  3. Jajka ubić w misce z żółtkami. Cały czas mieszając, wlać mleko. Usunąć laskę wanilii. Przecedzić mieszaninę do miski. Przelać do cienko natłuszczonej formy do sufletów. Ustawić w brytfannie do pieczenia. Wlać wrzącą wodę do dwóch trzecich wysokości ścianek foremki. Wstawić na 75-90 minut do piekarnika rozgrzanego do 160 stopni C, aż przy próbie nacięcia nóż pozostanie czysty. Schłodzić całkowicie, przykryć folią spożywczą i schłodzić w lodówce przez 24 godziny.

  4. Zaokrąglonym nożem przesunąć dookoła ścianek foremki. Na foremce do sufletów położyć talerz do góry dnem. Obrócić razem i mocno potrząsnąć. Podnieść foremkę i podawać z przybraniem z owoców i ewentualnie gałązek mięty.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń