Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Cudownie lekki deser z cytrynowym odświeżającym karmelem.
Schab w sosie koperkowym to danie, które smakuje o każdej porze roku, ale naj...
Odsłon: 34163
Zupa z wiśni zerwanych prosto z drzewa, świeżych i dorodnych to smak naszego...
Odsłon: 1368
Paszteciki krucho-drożdżowe w tym przepisie inspirowane są smakami i tradycyj...
Odsłon: 113601
Schab w sosie koperkowym to danie, które smakuje o każdej porze roku, ale naj...
Odsłon: 34163
Zupa z wiśni zerwanych prosto z drzewa, świeżych i dorodnych to smak naszego...
Odsłon: 1368
Paszteciki krucho-drożdżowe w tym przepisie inspirowane są smakami i tradycyj...
Odsłon: 113601
Składniki
Przygotować karmel. Wsypać 55 g cukru do rondla z 4 łyżkami wody i sokiem z połowy cytryny postawić na średnio ostrym ogniu i mieszać, aż cukier się rozpuści. Gotować, dopóki syrop nie będzie intensywnie złotobrązowy. Natychmiast zestawić z ognia. Przelać do formy na suflety i kulistym ruchem rozprowadzić po dnie. Odstawić na bok.
Wlać mleko do rondla. Laskę wanilii przekroić wzdłuż na połowę i dodać do mleka. Doprowadzić do wrzenia. Zestawić rondel z ognia. Wsypać pozostały cukier i mieszać, aż się rozpuści. Odstawić na bok.
Jajka ubić w misce z żółtkami. Cały czas mieszając, wlać mleko. Usunąć laskę wanilii. Przecedzić mieszaninę do miski. Przelać do cienko natłuszczonej formy do sufletów. Ustawić w brytfannie do pieczenia. Wlać wrzącą wodę do dwóch trzecich wysokości ścianek foremki. Wstawić na 75-90 minut do piekarnika rozgrzanego do 160 stopni C, aż przy próbie nacięcia nóż pozostanie czysty. Schłodzić całkowicie, przykryć folią spożywczą i schłodzić w lodówce przez 24 godziny.
Zaokrąglonym nożem przesunąć dookoła ścianek foremki. Na foremce do sufletów położyć talerz do góry dnem. Obrócić razem i mocno potrząsnąć. Podnieść foremkę i podawać z przybraniem z owoców i ewentualnie gałązek mięty.