Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Crumble z brzoskwiniami"
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 10888
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4858
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 982
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 9341
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1388
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 10888
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4858
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 982
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 9341
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1388
Składniki
Brzoskwinie osącz z zalewy i pokrój w dużą kostkę. Wymieszaj je z mąką ziemniaczaną. Jeśli lubisz bardziej słodkie desery, dodaj do brzoskwiń 1-2 łyżeczki cukru.
Zrób kruszonkę: do miski przesiej mąkę, dodaj cukier, cukier wanilinowy, płatki owsiane, cynamon i wymieszaj. Dodaj około 10 dag drobno posiekanego masła lub margaryny. Wszystkie kruszonki połącz ze sobą, rozcierając je palcami.
Naczynie żaroodporne posmaruj masłem lub margaryną (1 łyżka). Włóż do niego brzoskwinie i posyp je równomiernie kruszonką. Na wierzchu ułóż wiórki pozostałego masła lub margaryny.
Piekarnik rozgrzej do temperatury 180° C, wstaw naczynie żaroodporne i piecz około 30-40 minut, aż do zezłocenia kruszonki. Naczynie z ciastem wyjmij z piekarnika i odstaw, by lekko przestygło. Podawaj z dodatkiem bitej śmietany, gałką lodów śmietankowych lub waniliowych.
(bez czasu oczekiwania): 20 minut; Porcja: 315 kilokalorii.Źródło: Świat i Ludzie