Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
To ciasto, które jest w naszej rodzinie od zawsze i nie może go zabraknąć na najważniejszych uroczystościach rodzinnych.
Budowanie domku z piernika, robienie pierniczków, to świetna zabawa. Poza tym...
Odsłon: 3918
Przepis dnia
Placuszki twarogowe z rodzynkami to pyszne danie na słodko, które wywodzi się...
Odsłon: 19875
Zimowe brownie pełne korzennych przypraw i zielonego lukru z dodatkiem matcha...
Odsłon: 3004
Uszka z mięsem drobiowo -wieprzowym, idealne do barszczu czerwonego. Prosty...
Odsłon: 4190
Budowanie domku z piernika, robienie pierniczków, to świetna zabawa. Poza tym...
Odsłon: 3918
Przepis dnia
Placuszki twarogowe z rodzynkami to pyszne danie na słodko, które wywodzi się...
Odsłon: 19875
Zimowe brownie pełne korzennych przypraw i zielonego lukru z dodatkiem matcha...
Odsłon: 3004
Uszka z mięsem drobiowo -wieprzowym, idealne do barszczu czerwonego. Prosty...
Odsłon: 4190
Składniki
CIASTO: mąkę, sodę oczyszczoną, kakao, cukier i żółtka mieszamy razem w dużej misce, dodajemy wcześniej roztopioną z miodem margarynę, wszystko delikatnie łączymy a na koniec dodajemy śmietanę i zagniatamy ciasto, tak jak na pierogi. Wstawiamy do lodówki na 1 godzinę. Po tym upływie czasu ciasto dzielimy na 4 części i każdą część osobno rozwałkowujemy na blaszce i pieczemy ok. 20 min w temp. 180' C. Tak upieczone 4 równe placki zostawiamy do wystygnięcia.
MASA: 0,5 l mleka zagotowujemy, w pozostałym mleku rozpuszczamy kaszę i żółtka. To wszystko łączymy razem i gotujemy budyń cały czas mieszając. Miękką margarynę ucieramy z cukrem i stopniowo dodajemy do niej zimny budyń. Cały czas ucierając aż do momentu powstania jednolitej i puszystej masy. Tak przygotowaną masę przekładamy placki. Cudak najlepiej smakuje na 2 dzień aż placki zrobią się miękkie i przesiąkną masą. SMACZNEGO!!!!