Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Zapach pieczonego jabłka w połączeniu z cynamonem zamknięte w przepysznych drożdżowych rogalikach
Artykuł sponsorowany
To przepis na tradycyjną pizzę na grubym drożdżowym cieście. Taka pizza kojar...
Odsłon: 10406
Przepis dnia
Bardzo łatwa i prosta sałatka szwedzka z ogórków, wystarczy kilka chwil i zim...
Odsłon: 1336743
Witam serdecznie :-) Dzisiaj polecam pyszne śledzie w sosie jogurtowo-koperko...
Odsłon: 4274
Puszysty sernik z dodatkiem mleka w proszku rozpływa się w ustach. Cieszy się...
Odsłon: 423598
To przepis na tradycyjną pizzę na grubym drożdżowym cieście. Taka pizza kojar...
Odsłon: 10406
Przepis dnia
Bardzo łatwa i prosta sałatka szwedzka z ogórków, wystarczy kilka chwil i zim...
Odsłon: 1336743
Witam serdecznie :-) Dzisiaj polecam pyszne śledzie w sosie jogurtowo-koperko...
Odsłon: 4274
Puszysty sernik z dodatkiem mleka w proszku rozpływa się w ustach. Cieszy się...
Odsłon: 423598
Składniki
Drożdże połącz z łyżką cukru. Dodaj ciepłego mleka i 4 łyżki mąki. Wszystkie składniki połącz ze sobą tak, aby powstała gładka masa. Tak przygotowane drożdże pozostaw do wyrośnięcia. W tym czasie obierz oraz wydryluj jabłka. Następnie pokrój je w kostkę i podsmaż na patelni na łyżce masła. Do podsmażanych jabłek dodaj cukier puder wraz z cynamonem. Do wyrośniętych drożdży dodaj mąkę, 2 łyżki miękkiego masła, 4 łyżki wody oraz jajka połączone z cukrem brązowym. Zagniataj ciasto tak długo, aż przestanie być lepkie. Gotowe ciasto rozwałkuj i wykrój duże trójkąty. Na wycięte trójkąty nanieś podsmażone jabłka, następnie zawijaj je od dłuższego boku w dół, tak aby powstał rogalik. Gotowe rogaliki ułóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Za pomocą pędzelka posmaruj je rozkłóconym żółtkiem i posyp cukrem. Rogaliki wstaw do piekarnika o temperaturze 180 stopni i piecz ok. 15 minut. Rogaliki będą gotowe gdy nabiorą złotego koloru.