Do góry
Przepis spons.

Desery Przepis na:

Cynamonowe rogaliki z jabłkami

Cynamonowe rogaliki z jabłkami

Autor:

Przepisów i artykułów: 10 Ocena: 52

Dodano:

Odsłon: 940

Zapach pieczonego jabłka w połączeniu z cynamonem zamknięte w przepysznych drożdżowych rogalikach

Składniki

  • 40g drożdzy
  • jajko + dodatkowe żółtko
  • ¾ szklanki mleka
  • 3 i ½ szklanki mąki Basi Wrocławskiej
  • 3 łyżki masła
  • 4 łyżki wody
  • 3 łyżki brązowego cukru
  • 400g jabłek
  • ½ szklanki cukru pudru
  • 2 łyżeczki cynamonu
5-6 os. 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Drożdże połącz z łyżką cukru. Dodaj ciepłego mleka i 4 łyżki mąki. Wszystkie składniki połącz ze sobą tak, aby powstała gładka masa. Tak przygotowane drożdże pozostaw do wyrośnięcia. W tym czasie obierz oraz wydryluj jabłka. Następnie pokrój je w kostkę i podsmaż na patelni na łyżce masła. Do podsmażanych jabłek dodaj cukier puder wraz z cynamonem. Do wyrośniętych drożdży dodaj mąkę, 2 łyżki miękkiego masła, 4 łyżki wody oraz jajka połączone z cukrem brązowym. Zagniataj ciasto tak długo, aż przestanie być lepkie. Gotowe ciasto rozwałkuj i wykrój duże trójkąty.

    Na wycięte trójkąty nanieś podsmażone jabłka, następnie zawijaj je od dłuższego boku w dół, tak aby powstał rogalik. Gotowe rogaliki ułóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Za pomocą pędzelka posmaruj je rozkłóconym żółtkiem i posyp cukrem. Rogaliki wstaw do piekarnika o temperaturze 180 stopni i piecz ok. 15 minut. Rogaliki będą gotowe gdy nabiorą złotego koloru.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

embepe13 07 grudnia 2017 Wszystko fajne, tylko czemu te rogaliki takie proste? Jakby tak końcówki do siebie przybliżyć, zyskałyby na wyglądzie, bo w smaku - pyszne :)

1 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń