Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Szybki, prosty cytryniak z użyciem całej cytryny
Cytrynę umyć i sparzyć wrzątkiem. Pokroić na części, wyjąć pestki. Następnie cytrynę należy rozdrobnić, można to zrobić w blenderze lub zetrzeć na tarce. Używamy całej cytrynki, wraz ze skórką :)
Do miski wlać olej, wsypać cukier i odczekać z 10 min żeby nieco rozpuścił się w oleju.
Następnie do masy cukrowo-olejowej dać rozdrobioną cytrynę i sodę.
Wymieszać składniki dokładnie. Soda powoduje że masa pęcznieje.
Do naszej masy dodać przesianą mąkę i wszystko wymieszać. Wyrobić ręką gładkie elastyczne ciasto. Podzielić ciasto na 2 części. Jedną część włożyć do zamrażarki na ok. 10 min.
Formę do pieczenia lub tarty (używałam patelni bez rączki) posmarować tłuszczem i wyłożyć ładnie po całej jej szerokości wraz z krawędziami, naszą pierwszą połowę ciasta. Można to zrobić wylepiając ciasto wewnątrz formy jak plastelinę, paluszkami wyrównując krawędzie.
Schłodzoną połówkę ciasta nacieramy na tarce o dużych oczkach, prosto do formy.
Pieczemy w piekarniku 30 min w 180 C
Smacznego :)
Danie doskonałe w smaku, niezbyt drogie i w miarę łatwe do przygotowania.
Odsłon: 4284
Uwielbiam krewetki ,w wersji z chow mein w asyście zmielonych nasion kopru wł...
Odsłon: 14402
Pikantne danie kuchni azjatyckiej - smaczku dodaje sos Sriracha i sojowy. Łat...
Odsłon: 222
Rolady które przygotowałam są inne jak zwykle. Lubię wymyślać coś nowego i d...
Odsłon: 118
Tagliatelle z kurkami i kurczakiem, to pyszny pomysł na obiad z makaronem. P...
Odsłon: 207
Czasami warto się zastanowić co robimy rano gdy wstaniemy. Początek dnia jest...
Odsłon: 1060
Rolady które przygotowałam są inne jak zwykle. Lubię wymyślać coś nowego i d...
Odsłon: 118
Tagliatelle z kurkami i kurczakiem, to pyszny pomysł na obiad z makaronem. P...
Odsłon: 207
Czasami warto się zastanowić co robimy rano gdy wstaniemy. Początek dnia jest...
Odsłon: 1060
Składniki
Cytrynę umyć i sparzyć wrzątkiem. Pokroić na części, wyjąć pestki. Następnie cytrynę należy rozdrobnić, można to zrobić w blenderze lub zetrzeć na tarce. Używamy całej cytrynki, wraz ze skórką :) Do miski wlać olej, wsypać cukier i odczekać z 10 min żeby nieco rozpuścił się w oleju. Następnie do masy cukrowo-olejowej dać rozdrobioną cytrynę i sodę. Wymieszać składniki dokładnie. Soda powoduje że masa pęcznieje.
Do naszej masy dodać przesianą mąkę i wszystko wymieszać. Wyrobić ręką gładkie elastyczne ciasto. Podzielić ciasto na 2 części. Jedną część włożyć do zamrażarki na ok. 10 min. Formę do pieczenia lub tarty (używałam patelni bez rączki) posmarować tłuszczem i wyłożyć ładnie po całej jej szerokości wraz z krawędziami, naszą pierwszą połowę ciasta. Można to zrobić wylepiając ciasto wewnątrz formy jak plastelinę, paluszkami wyrównując krawędzie. Schłodzoną połówkę ciasta nacieramy na tarce o dużych oczkach, prosto do formy. Pieczemy w piekarniku 30 min w 180 C Smacznego :)
Przepisy Desery
Desery
lody jagodowe z mascarpone
Desery
Gofry z dżemem i bitą śmietaną
Desery
Sernik na zimno - idealny na lato!
Desery
Naleśniki z serem i sosem owocowym
lody jagodowe z mascarpone
Na koniec sezonu jagodowego.....
Odsłon: 2
Gofry z dżemem i bitą śmietaną
Polecam pyszne gofry obłożone dżemem i ozdobione bitą śmietaną. Gofry są bar...
Odsłon: 96