Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Szybki, prosty cytryniak z użyciem całej cytryny
Marry me chicken (kurczak "wyjdź za mnie") to pyszne i aromatyczne danie z ku...
Odsłon: 13682
Tonkatsu kotlet to chrupiący na zewnątrz i soczysty w środku kotlet schabowy...
Odsłon: 4299
Lekkie ciasto z kiwi bez pieczenia to idealna propozycja na letnie, upalne dn...
Odsłon: 43240
Chrupiące mięsko w wyjątkowym piwnym sosie. Z dodatkiem ziemniaków i ogórka k...
Odsłon: 521
Pyszne, puszyste ciasto marchewkowe z nutą czekolady. * Jeśli wolisz klasyc...
Odsłon: 446
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 473
Marry me chicken (kurczak "wyjdź za mnie") to pyszne i aromatyczne danie z ku...
Odsłon: 13682
Tonkatsu kotlet to chrupiący na zewnątrz i soczysty w środku kotlet schabowy...
Odsłon: 4299
Lekkie ciasto z kiwi bez pieczenia to idealna propozycja na letnie, upalne dn...
Odsłon: 43240
Chrupiące mięsko w wyjątkowym piwnym sosie. Z dodatkiem ziemniaków i ogórka k...
Odsłon: 521
Pyszne, puszyste ciasto marchewkowe z nutą czekolady. * Jeśli wolisz klasyc...
Odsłon: 446
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 473
Składniki
Cytrynę umyć i sparzyć wrzątkiem. Pokroić na części, wyjąć pestki. Następnie cytrynę należy rozdrobnić, można to zrobić w blenderze lub zetrzeć na tarce. Używamy całej cytrynki, wraz ze skórką :) Do miski wlać olej, wsypać cukier i odczekać z 10 min żeby nieco rozpuścił się w oleju. Następnie do masy cukrowo-olejowej dać rozdrobioną cytrynę i sodę. Wymieszać składniki dokładnie. Soda powoduje że masa pęcznieje.
Do naszej masy dodać przesianą mąkę i wszystko wymieszać. Wyrobić ręką gładkie elastyczne ciasto. Podzielić ciasto na 2 części. Jedną część włożyć do zamrażarki na ok. 10 min. Formę do pieczenia lub tarty (używałam patelni bez rączki) posmarować tłuszczem i wyłożyć ładnie po całej jej szerokości wraz z krawędziami, naszą pierwszą połowę ciasta. Można to zrobić wylepiając ciasto wewnątrz formy jak plastelinę, paluszkami wyrównując krawędzie. Schłodzoną połówkę ciasta nacieramy na tarce o dużych oczkach, prosto do formy. Pieczemy w piekarniku 30 min w 180 C Smacznego :)