Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Szybki, prosty cytryniak z użyciem całej cytryny
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 932
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4175
Pierniczki na miodzie gryczanym są pyszne, mięciutkie i bardzo aromatyczne. T...
Odsłon: 220
Proste, pyszne ciasto budyniowe z kokosem na ciasteczkach petit beurre, polan...
Odsłon: 744
Przepis dnia
Krokiety z mięsem z rosołu to doskonały pomysł na obiad. Mięso niezbyt smaczn...
Odsłon: 3592
Przepis dnia
Chicken burger z dodatkiem karmelizowanych pieczarek. Gorąco polecam!
Odsłon: 740
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 932
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4175
Pierniczki na miodzie gryczanym są pyszne, mięciutkie i bardzo aromatyczne. T...
Odsłon: 220
Proste, pyszne ciasto budyniowe z kokosem na ciasteczkach petit beurre, polan...
Odsłon: 744
Przepis dnia
Krokiety z mięsem z rosołu to doskonały pomysł na obiad. Mięso niezbyt smaczn...
Odsłon: 3592
Przepis dnia
Chicken burger z dodatkiem karmelizowanych pieczarek. Gorąco polecam!
Odsłon: 740
Składniki
Cytrynę umyć i sparzyć wrzątkiem. Pokroić na części, wyjąć pestki. Następnie cytrynę należy rozdrobnić, można to zrobić w blenderze lub zetrzeć na tarce. Używamy całej cytrynki, wraz ze skórką :) Do miski wlać olej, wsypać cukier i odczekać z 10 min żeby nieco rozpuścił się w oleju. Następnie do masy cukrowo-olejowej dać rozdrobioną cytrynę i sodę. Wymieszać składniki dokładnie. Soda powoduje że masa pęcznieje.
Do naszej masy dodać przesianą mąkę i wszystko wymieszać. Wyrobić ręką gładkie elastyczne ciasto. Podzielić ciasto na 2 części. Jedną część włożyć do zamrażarki na ok. 10 min. Formę do pieczenia lub tarty (używałam patelni bez rączki) posmarować tłuszczem i wyłożyć ładnie po całej jej szerokości wraz z krawędziami, naszą pierwszą połowę ciasta. Można to zrobić wylepiając ciasto wewnątrz formy jak plastelinę, paluszkami wyrównując krawędzie. Schłodzoną połówkę ciasta nacieramy na tarce o dużych oczkach, prosto do formy. Pieczemy w piekarniku 30 min w 180 C Smacznego :)