Do góry

Desery Przepis na:

Cytryniak z chrupiącą skórką

Cytryniak z chrupiącą skórką

Autor:

Przepisów i artykułów: 2 Ocena: 5

Dodano:

Odsłon: 365

Szybki, prosty cytryniak z użyciem całej cytryny

Składniki

  • Mąka 3 szklanki, cukier 1 szklanka
  • Olej 1/2 szklanki
  • Cytryna 1 szt., soda 1 łyżeczka
3-4 os. 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Cytrynę umyć i sparzyć wrzątkiem. Pokroić na części, wyjąć pestki. Następnie cytrynę należy rozdrobnić, można to zrobić w blenderze lub zetrzeć na tarce. Używamy całej cytrynki, wraz ze skórką :)
    Do miski wlać olej, wsypać cukier i odczekać z 10 min żeby nieco rozpuścił się w oleju.
    Następnie do masy cukrowo-olejowej dać rozdrobioną cytrynę i sodę.
    Wymieszać składniki dokładnie. Soda powoduje że masa pęcznieje.

  2. Do naszej masy dodać przesianą mąkę i wszystko wymieszać. Wyrobić ręką gładkie elastyczne ciasto. Podzielić ciasto na 2 części. Jedną część włożyć do zamrażarki na ok. 10 min.
    Formę do pieczenia lub tarty (używałam patelni bez rączki) posmarować tłuszczem i wyłożyć ładnie po całej jej szerokości wraz z krawędziami, naszą pierwszą połowę ciasta. Można to zrobić wylepiając ciasto wewnątrz formy jak plastelinę, paluszkami wyrównując krawędzie.
    Schłodzoną połówkę ciasta nacieramy na tarce o dużych oczkach, prosto do formy.
    Pieczemy w piekarniku 30 min w 180 C
    Smacznego :)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń