Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Szybki, prosty cytryniak z użyciem całej cytryny
Bigos z młodej kapusty zawsze przypomina mi najlepsze smaki dzieciństwa. Młod...
Odsłon: 12296
Polecam. To jest dobre.
Odsłon: 1314
Domowa wędlina najlepsza.
Odsłon: 39420
Bigos z młodej kapusty zawsze przypomina mi najlepsze smaki dzieciństwa. Młod...
Odsłon: 12296
Polecam. To jest dobre.
Odsłon: 1314
Domowa wędlina najlepsza.
Odsłon: 39420
Składniki
Cytrynę umyć i sparzyć wrzątkiem. Pokroić na części, wyjąć pestki. Następnie cytrynę należy rozdrobnić, można to zrobić w blenderze lub zetrzeć na tarce. Używamy całej cytrynki, wraz ze skórką :) Do miski wlać olej, wsypać cukier i odczekać z 10 min żeby nieco rozpuścił się w oleju. Następnie do masy cukrowo-olejowej dać rozdrobioną cytrynę i sodę. Wymieszać składniki dokładnie. Soda powoduje że masa pęcznieje.
Do naszej masy dodać przesianą mąkę i wszystko wymieszać. Wyrobić ręką gładkie elastyczne ciasto. Podzielić ciasto na 2 części. Jedną część włożyć do zamrażarki na ok. 10 min. Formę do pieczenia lub tarty (używałam patelni bez rączki) posmarować tłuszczem i wyłożyć ładnie po całej jej szerokości wraz z krawędziami, naszą pierwszą połowę ciasta. Można to zrobić wylepiając ciasto wewnątrz formy jak plastelinę, paluszkami wyrównując krawędzie. Schłodzoną połówkę ciasta nacieramy na tarce o dużych oczkach, prosto do formy. Pieczemy w piekarniku 30 min w 180 C Smacznego :)