Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Spód o smaku ciemnej czekolady, nadzienie z kremu waniliowo-czekoladowego, ozdobione wisienka w czekoladzie. inspiracja byl przepis Konhambos na czekoladowy sernik z wisniami https://smaker.pl/przepis-czekoladowy-sernik-z-wisniami,152796,konhambos.html który "chodzil" za mna juz od roku.
Ciasto piernikowe z orzechowym kremem to prawdziwa pychotka bożonarodzeniowa,...
Odsłon: 11440
Pieczenie, zdobienie pierniczków to cudowna zabawa dla dzieci i dorosłych. Z...
Odsłon: 1224
Szybka i pyszna sałatka na każdą okazję.
Odsłon: 11971
Wyjątkowy w smaku, tradycyjny śledź w pysznej zalewie. W naszym domu raczej n...
Odsłon: 2120
Ciasto piernikowe z orzechowym kremem to prawdziwa pychotka bożonarodzeniowa,...
Odsłon: 11440
Pieczenie, zdobienie pierniczków to cudowna zabawa dla dzieci i dorosłych. Z...
Odsłon: 1224
Szybka i pyszna sałatka na każdą okazję.
Odsłon: 11971
Wyjątkowy w smaku, tradycyjny śledź w pysznej zalewie. W naszym domu raczej n...
Odsłon: 2120
Składniki
Ilosc skladników wystarczy na 8 foremek w wymiarach 10x2 cm. Foremki lekko natluscic i wysypac maka. Wymieszac make z cukrem pudrem i kakao, wsypac do robota, dodac maslo, jajka i paste waniliowa. Wyrabiac na malych obrotach, ciasto owinac w folie i wstawic na ok. 30 minut do lodówki. Nastepnie wylozyc ciastem foremki wraz z brzegami, ciasto nakluc wielokrotnie widelcem. Najlepiej piec spody "na slepo", czyli wylozyc wierzch papierem do pieczenia i wsypac suchy groch lub fasole. To zapewni, ze powierzchnia bedzie idealnie gladka. Piec ok. 20 min w termoobiegu w temp. 170° C, nastepnie wysunac blache z foremkami, wysypac groch i sciagnac papier i piec jeszcze ok 5 min. Po wyjeciu pozostawic na jakis czas w foremkach, nastepnie ostroznie wyjac spody z foremek i pozostawic do calkowitego wystygniecia. Nadzienie, Biala czekolade i kulki czekoladowe drobno posiekac, wlozyc do duzej miski, zelatyne przygotowac wg. przepisu, smietane podgrzac, dodac paste waniliowa i posiekana czekolade - przez caly czas zwracajac uwage, aby nie doprowadzic do zagotowania. Zdjac z ognia, dodac zelatyne, poczekac 2 minuty i calosc mieszac od srodka az powstanie gladka masa. Wstawic na 1-2 godziny do lodówki, po wyjeciz zmiksowac recznym robotem, przez co krem stanie sie bardziej delikatny. Czescia kremu wysmarowac dno ciasta, a reszta kremu udekorowac tartaletki wg, wlasnego uznaia. Do dekoracji calosci mozna uzyc wisienki umoczone w mlecznej czekoladzie.