Do góry

Desery Przepis na:

Czekoladowiec

Czekoladowiec

Autor:

Przepisów i artykułów: 1520 Ocena: 12888

Dodano:

Odsłon: 6

Smaczny pomysł na "Czekoladowiec"

Składniki

  • 4 jajka
  • 12 dag mąki pszennej
  • 12 dag cukru
  • 15 dag gorzkiej czekolady
  • 12,5 dag masła
  • 3/4 szklanki konfitury morelowej. Polewa: 12 dag gorzkiej czekolady
  • 4 dag masła
  • 8 dag gorzkiej czekolady do posypania
3-4 os. 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama
Czekoladowiec

Przygotowanie

  1. Czekoladę rozpuść w garnku. Masło utrzyj z 10 dag cukru na puszystą masę. Cały czas ucierając, dodawaj po jednym żółtku, wlej rozpuszczoną czekoladę, zmiksuj. Mąkę przesiej do masy i wymieszaj. Białka ubij na sztywną pianę ze szczyptą soli. Pod koniec dodaj resztę cukru i wymieszaj z masą czekoladową. Formę wyłóż papierem do pieczenia, wlej masę, piecz przez 40 minut w temperaturze 180°C.

  2. Ciasto przekrój w poprzek. Konfiturę podgrzej, posmaruj blat ciasta, przykryj drugim. polewy rozpuść. Polej nią ciasto, udekoruj startą czekoladą.

  3. Czas: około 2 godziny.

    Źródło: Dobry Tydzień

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń