Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Ciasto piernikowe z orzechowym kremem to prawdziwa pychotka bożonarodzeniowa,...
Odsłon: 12698
Pieczenie, zdobienie pierniczków to cudowna zabawa dla dzieci i dorosłych. Z...
Odsłon: 1439
Szybka i pyszna sałatka na każdą okazję.
Odsłon: 13865
Wyjątkowy w smaku, tradycyjny śledź w pysznej zalewie. W naszym domu raczej n...
Odsłon: 5798
Ciasto piernikowe z orzechowym kremem to prawdziwa pychotka bożonarodzeniowa,...
Odsłon: 12698
Pieczenie, zdobienie pierniczków to cudowna zabawa dla dzieci i dorosłych. Z...
Odsłon: 1439
Szybka i pyszna sałatka na każdą okazję.
Odsłon: 13865
Wyjątkowy w smaku, tradycyjny śledź w pysznej zalewie. W naszym domu raczej n...
Odsłon: 5798
Składniki
Ciasto: wybijamu żółtka i białka osobno. Białka ubijamy na pianę. Dodajemy po 1 łyżce cukru dalej ubijając. Jak cukier sie dobrze rozbija dodajemy po 1 żółtku mieszając za każdym razem po wlaniu jednego około 2 minut. Mąkę i proszek mieszamy i dodajemy po 2 łyżki do ciasta powoli mieszając.
Krem: gotujemy niecałe 2 szkalnki mleka, do reszty mleka dodajemy budynie i mieszamy. Wlewamy do mleka i mieszamy do zgęstnienie budyniu. Zdejmujemy z ognia i od razu wsypujemy 2 galaretki cytrynowe do masy budyniowej i dobrze mieszamy do ich rozpuszczenia. odkładamy w chłodne miejsce. Jak Masa budyniowa wystygnie to miksujemy margarynę i dodajemy po łyżce masy budyniowej. Gotowy krem kładziemy na wystudzonym biszkopcie i równomiernie rozsmarowywujemy. Na masie układamy delicje obok siebie (polewą do góry) i wstawiamy do lodówki. Rozpuszczamy 2 galaretki w 2,5 szkl wody i jak bedą tężały to wylewamy na delicje i wkładamy do lodówki na chwilę.