Do góry

Desery Przepis na:

Deser lodowy PSZCZÓŁKA bananowo-miodowy

Deser lodowy PSZCZÓŁKA bananowo-miodowy

Autor:

Przepisów i artykułów: 14 Ocena: 82

Dodano:

Odsłon: 122

Deser zwłaszcza dla naszych milusińskich. Lody bez mleka i cukru. Pyszne i zdrowe. Banalnie proste w przygotowaniu.

Składniki

  • banany dojrzałe i miękkie – 4 sztuki
  • miód płynny – 4 łyżki
  • brzoskwinie z puszki – 4 połówki
  • herbatniki (u nas bezglutenowe, bez cukru)
  • czekolada – do dekoracji
  • płatki migdałowe - do dekoracji
3-4 os. > 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Banany kroimy na kawałki i wrzucamy do blendera, dodajemy miód i blendujemy na gładką masę.

  2. Przelewamy masę do formy i wstawiamy do zamrażalnika na około 3 godziny

  3. Przed podaniem herbatniki drobno kruszymy, wrzucamy do naczynia, w którym podajemy deser, połowę na spód, a połowę zostawiamy na wierzch. Polewamy 2 łyżkami syropu z brzoskwiń.
    Deser wstawiamy na chwilę do lodówki

  4. Przygotowujemy oszuszone z syropu połówki brzoskwiń oraz płatki z migdałów

  5. Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej.

  6. Smarujemy czekoladą płatki migdałów robiąc „OCZY”.
    Pozostałą częścią czekolady dekorujemy brzoskwinie jak pszczółki.

    Wkładamy na chwilę do lodówki Aby czekolada szybciej zastygła.


    Brzoskwinie nacinamy ostrym nożem w czterech miejscach i wkładamy w nie płatki migdałowe.

  7. Pszczółkę wkładamy na przygotowany wcześniej deser.


    SMACZNEGO :)

Twoje notatki do przepisu

Wideo do przepisu:

Komentarze do przepisu (8)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń