Do góry

Desery Przepis na:

Donaty z piekarnika

Donaty z piekarnika

Autor:

Przepisów i artykułów: 3277 Ocena: 28016

Dodano:

Odsłon: 9

Wypróbowany przepis na "Donaty z piekarnika"

Składniki

  • 1 i 1/3 szklanki mleka
  • 1 opakowanie (7 g) suchych drożdży
  • 2 łyżki masła
  • 2/3 szklanki cukru
  • 2 jajka
  • 5 szklanek mąki pszennej
  • 1 łyżeczka soli
  • 2 opakowania polewy z mlecznej czekolady
  • orzeszki lub posypka
3-4 os. 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama
Donaty z piekarnika

Przygotowanie

  1. Mleko lekko podgrzej, rozpuść w nim drożdże, odstaw na około 10 minut. Dodaj rozpuszczone i ostudzone masło, cukier oraz roztrzepane jajka.

  2. Do składników dodaj mąkę przesianą razem ze szczyptą soli. Starannie wyrób gładkie i elastyczne ciasto. Możesz do tego celu użyć miksera z hakiem do ciasta drożdżowego. Odstaw w ciepłe miejsce, aż ciasto podwoi objętość.

  3. Ciasto raz jeszcze krótko wyrób, a następnie rozwałkuj na placek o grubości ok. 13 mm Szklanką wycinaj kółka. Kieliszkiem zrób w każdym kółku otwór (wycięte ciasto zarób i rozwałkuj). Oponki ułóż na blasze. Odstaw na ok. 45 min. Piecz 8-10 min w 180 st. Ozdób polewą i orzeszkami lub posypką.

  4. 35 porcji, czas ok. 70 min; porcja – 210 kcal, cena 50 gr.

  5. Przesuszone drożdżowe wypieki możesz odświeżyć. Ułóż je na blasze, skrop mlekiem lub wodą i wstaw na kilka minut do nagrzanego piekarnika. Starsze ciasto pokrój i wysusz. Po zmieleniu otrzymasz słodką bułkę tartą do wysypywania foremek.

  6. Donaty możesz również smażyć na rozgrzanym tłuszczu.

    Źródło: Świat kobiety

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń