Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Donaty z piekarnika"
Śliwki marynowane w occie są doskonałym dodatkiem do mięs czerwonych i paszte...
Odsłon: 179
Fittir to egipskie wielowarstwowe placki z farszem słodkim lub wytrawnym, lub...
Odsłon: 147
Polecam. Jak babciny.
Odsłon: 793
Śliwki marynowane w occie są doskonałym dodatkiem do mięs czerwonych i paszte...
Odsłon: 179
Fittir to egipskie wielowarstwowe placki z farszem słodkim lub wytrawnym, lub...
Odsłon: 147
Polecam. Jak babciny.
Odsłon: 793
Składniki
Mleko lekko podgrzej, rozpuść w nim drożdże, odstaw na około 10 minut. Dodaj rozpuszczone i ostudzone masło, cukier oraz roztrzepane jajka.
Do składników dodaj mąkę przesianą razem ze szczyptą soli. Starannie wyrób gładkie i elastyczne ciasto. Możesz do tego celu użyć miksera z hakiem do ciasta drożdżowego. Odstaw w ciepłe miejsce, aż ciasto podwoi objętość.
Ciasto raz jeszcze krótko wyrób, a następnie rozwałkuj na placek o grubości ok. 13 mm Szklanką wycinaj kółka. Kieliszkiem zrób w każdym kółku otwór (wycięte ciasto zarób i rozwałkuj). Oponki ułóż na blasze. Odstaw na ok. 45 min. Piecz 8-10 min w 180 st. Ozdób polewą i orzeszkami lub posypką.
35 porcji, czas ok. 70 min; porcja – 210 kcal, cena 50 gr.
Przesuszone drożdżowe wypieki możesz odświeżyć. Ułóż je na blasze, skrop mlekiem lub wodą i wstaw na kilka minut do nagrzanego piekarnika. Starsze ciasto pokrój i wysusz. Po zmieleniu otrzymasz słodką bułkę tartą do wysypywania foremek.
Donaty możesz również smażyć na rozgrzanym tłuszczu.Źródło: Świat kobiety