Do góry

Desery Przepis na:

Dorsz paluszki lizać! Danie dla dzieci

Dorsz paluszki lizać! Danie dla dzieci

Autor:

Przepisów i artykułów: 956 Ocena: 7982

Dodano:

Odsłon: 3

Przepis wart wypróbowania: "Dorsz paluszki lizać! Danie dla dzieci"

Składniki

  • 4 filety z dorsza (około 400 g)
  • jajko i bułka tarta do panierki
  • sól
  • pieprz
  • ząbek czosnku
  • gęsty jogurt, np. grecki
  • 8 średnich ziemniaków
  • kilka liści sałaty
  • cytryna
  • olej
  • oliwa
3-4 os. 30 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama
Dorsz paluszki lizać! Danie dla dzieci

Przygotowanie

  1. Obierz ziemniaki i podgotuj, około 15 minut. Podziel je na łódeczki, wstaw do rozgrzanego piekarnika do 190 st. C. Piecz, aż się zezłocą, około 20 minut.

  2. Pokrój umyte i odsączone z wody filety na paski, szerokości mniej więcej centymetra. Każdy przypraw odrobiną soli i pieprzu i starannie obtocz w rozmąconym jajku i bułce. Smaż na oleju, aż się zezłocą (około 3 minut z każdej strony). Układaj na ręczniku papierowym, żeby wchłonął nadmiar tłuszczu.

  3. Przygotuj sos. Posiekaj drobno czosnek i dodaj do jogurtu. Dopraw do smaku solą. Żeby smakował lepiej, możesz dodać posiekany szczypior, natkę i koperek. Dzieci lubią wyraziste, ale naturalne smaki!

  4. Umyj i wysusz sałatę, porwij na małe kawałki, przełóż do miski, skrop oliwą i sokiem z cytryny. Możesz dodać pomidor.

  5. Podawaj usmażone paluszki z dorsza z pieczonymi ziemniaczkami, zieloną sałatą i sosem jogurtowo-czosnkowym. Dodaj cząstkę cytryny.

  6. Czas przygotowania: 30 minut, cena porcji: ok. 5 zł, 170 kcal, dla 4 osób.

    Źródło: Olivia

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń