Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Drożdżowa szarlotka"
Tradycyjny polski śledź w śmietanie. Do niego ziemniaki w mundurkach. Danie c...
Odsłon: 391
Śledź w oleju z cebulką i ziemniaki w mundurkach-w naszym domu danie obowiązk...
Odsłon: 1779
Robienie pierników na Święta to cudowna zabawa. Dużo radości sprawia zrobien...
Odsłon: 349
Tradycyjny polski śledź w śmietanie. Do niego ziemniaki w mundurkach. Danie c...
Odsłon: 391
Śledź w oleju z cebulką i ziemniaki w mundurkach-w naszym domu danie obowiązk...
Odsłon: 1779
Robienie pierników na Święta to cudowna zabawa. Dużo radości sprawia zrobien...
Odsłon: 349
Składniki
Drożdże rozkruszyć, dodać łyżkę cukru, mleka, odstawić do podwojenia objętości. Do tak przygotowanego drożdżowego rozczynu dodać jajka, masło, cukier oraz mąkę, wymieszać i ponownie odstawić do podwojenia objętości.
Ciasto (powinno być gęste, ale nie odchodzić od dłoni) przełożyć do podłużnej albo okrągłej blachy wysmarowanej tłuszczem i obsypanej bułką tartą. Na wierzchu ciasta rozłożyć cienkie plasterki jabłek (mogą być w skórce), przed pieczeniem posypać cynamonem i cukrem waniliowym.
Drożdżową szarlotkę piec nie dłużej niż 40 minut w temp. ok.180°C. Podawać wystudzoną. Smacznego!
<strong>: ok. 65 minut</strong>Źródło: Twoje Imperium