Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Drożdżowe pierożki z jabłkami"
Polecam, pyszna zupa.
Odsłon: 49
Bardzo smaczna sałatka z tuńczyka z rzodkiewką. Prosta, smaczna i szybka w wy...
Odsłon: 3591
Delikatna wiosenna klasyka
Odsłon: 128
Tosty grillowane jak szaszłyki z masłem ziołowym i serem
Odsłon: 858
Polecam, pyszna zupa.
Odsłon: 49
Bardzo smaczna sałatka z tuńczyka z rzodkiewką. Prosta, smaczna i szybka w wy...
Odsłon: 3591
Delikatna wiosenna klasyka
Odsłon: 128
Tosty grillowane jak szaszłyki z masłem ziołowym i serem
Odsłon: 858
Składniki
<strong>Czas przygotowania 50 minut. Cena jednej porcji około 2,50 zł</strong>
Z dwóch jajek oddzielamy białka od żółtek. Mąkę przesiewamy na stolnicę, dodajemy masło i drożdże, dokładnie siekamy nożem. W środku posiekanego ciasta robimy dołek, do którego dajemy 2 żółtka, 1 całe jajko i śmietanę. Całość szybko zagniatamy w ścisłe ciasto i na godzinę wkładamy do lodówki.
Jabłka myjemy, obieramy ze skórek, kroimy na kawałki. By nie ściemniały skrapiamy cytryną.
Ciasto wałkujemy na grubość 5 mm. Wykrawamy krążki o średnicy 8-10 cm. Na środek każdego krążka kładziemy trochę jabłek, brzegi mocno zlepiamy.
Wierzch pierożków smarujemy białkiem. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180oC, pieczemy do zrumienienia.Źródło: Rewia