Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Drożdżowe pierożki z jabłkami"
Pieczona dynia z mięsem i warzywami. Niesamowicie efektowne, aromatyczne i so...
Odsłon: 765
Kruche ciasto ze śliwkami. Idealne do popołudniowej kawki. Ciasto jest bardzo...
Odsłon: 22806
Marry me chicken (kurczak "wyjdź za mnie") to pyszne i aromatyczne danie z ku...
Odsłon: 15216
Tonkatsu kotlet to chrupiący na zewnątrz i soczysty w środku kotlet schabowy...
Odsłon: 4914
Lekkie ciasto z kiwi bez pieczenia to idealna propozycja na letnie, upalne dn...
Odsłon: 45775
Pieczona dynia z mięsem i warzywami. Niesamowicie efektowne, aromatyczne i so...
Odsłon: 765
Kruche ciasto ze śliwkami. Idealne do popołudniowej kawki. Ciasto jest bardzo...
Odsłon: 22806
Marry me chicken (kurczak "wyjdź za mnie") to pyszne i aromatyczne danie z ku...
Odsłon: 15216
Tonkatsu kotlet to chrupiący na zewnątrz i soczysty w środku kotlet schabowy...
Odsłon: 4914
Lekkie ciasto z kiwi bez pieczenia to idealna propozycja na letnie, upalne dn...
Odsłon: 45775
Składniki
<strong>Czas przygotowania 50 minut. Cena jednej porcji około 2,50 zł</strong>
Z dwóch jajek oddzielamy białka od żółtek. Mąkę przesiewamy na stolnicę, dodajemy masło i drożdże, dokładnie siekamy nożem. W środku posiekanego ciasta robimy dołek, do którego dajemy 2 żółtka, 1 całe jajko i śmietanę. Całość szybko zagniatamy w ścisłe ciasto i na godzinę wkładamy do lodówki.
Jabłka myjemy, obieramy ze skórek, kroimy na kawałki. By nie ściemniały skrapiamy cytryną.
Ciasto wałkujemy na grubość 5 mm. Wykrawamy krążki o średnicy 8-10 cm. Na środek każdego krążka kładziemy trochę jabłek, brzegi mocno zlepiamy.
Wierzch pierożków smarujemy białkiem. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180oC, pieczemy do zrumienienia.Źródło: Rewia