Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Drożdżowe pierożki z jabłkami"
Racuchy drożdżowe z jabłkami, to smak dzieciństwa. Puszyste, delikatnie słodk...
Odsłon: 2016
Pyszne, kruchutkie, ciasteczka kakaowe, na święta będą wyjątkowe. Jeśli wałek...
Odsłon: 335
Pyszne, kruchutkie, ciasteczka kakaowe, na święta będą wyjątkowe. Jeśli wałek...
Odsłon: 335
Składniki
<strong>Czas przygotowania 50 minut. Cena jednej porcji około 2,50 zł</strong>
Z dwóch jajek oddzielamy białka od żółtek. Mąkę przesiewamy na stolnicę, dodajemy masło i drożdże, dokładnie siekamy nożem. W środku posiekanego ciasta robimy dołek, do którego dajemy 2 żółtka, 1 całe jajko i śmietanę. Całość szybko zagniatamy w ścisłe ciasto i na godzinę wkładamy do lodówki.
Jabłka myjemy, obieramy ze skórek, kroimy na kawałki. By nie ściemniały skrapiamy cytryną.
Ciasto wałkujemy na grubość 5 mm. Wykrawamy krążki o średnicy 8-10 cm. Na środek każdego krążka kładziemy trochę jabłek, brzegi mocno zlepiamy.
Wierzch pierożków smarujemy białkiem. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180oC, pieczemy do zrumienienia.Źródło: Rewia
Przepisy Desery
Desery
Rogaliki z białego sera
Desery
Lekki sernik na zimno swiąteczny
Desery
Mazurek czekoladowy z czarną porzeczką.
Desery
Babka piaskowa z budyniem
Rogaliki z białego sera
Pyszne rogaliki serowe z nadzieniem z dżemu wiśniowego , idealne do popołudni...
Odsłon: 80
Lekki sernik na zimno swiąteczny
Święta wielkanocne to czas mazurków, bab i innych pysznych ciast. Uwielbiam...
Odsłon: 129