Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczny pomysł na "Drożdżowe ślimaki z cynamonem"
Polecam. Domowa wędlina zawsze najlepsza.
Odsłon: 1522
wiem, wiem, przepisow jest tysiace, ale mysle ze ten jest wart uwagi :) nales...
Odsłon: 231921
Ciasto z kremem serowym i jagodami. Wspaniałe ciasto z pysznym kremem serowy...
Odsłon: 5035
Polecam. Domowa wędlina zawsze najlepsza.
Odsłon: 1522
wiem, wiem, przepisow jest tysiace, ale mysle ze ten jest wart uwagi :) nales...
Odsłon: 231921
Ciasto z kremem serowym i jagodami. Wspaniałe ciasto z pysznym kremem serowy...
Odsłon: 5035
Składniki
Do niedużego garnuszka wkrusz drożdże, dodaj łyżeczkę cukru, kilka łyżek letniego mleka, łyżkę mąki i wymieszaj. Przykryj ściereczką, odstaw w ciepłe miejsce na 20-30 minut do wyrośnięcia. Masło lub margarynę włóż do rondelka, roztop i wystudź.
Na stolnicę lub blat przesiej pozostałą mąkę, dodaj sól, cukier wanilinowy, wyrośnięty rozczyn, pozostałe mleko, cukier oraz roztopiony tłuszcz.
Zagnieć sprężyste ciasto (na jego powierzchni powinny pojawić się pęcherzyki powietrza). Przykryj i ponownie odstaw w ciepłe miejsce na 30-40 minut.
Po tym czasie wyrośnięte ciasto przełóż na podsypany mąką blat lub stolnicę i rozwałkuj na prostokąt. Całą powierzchnię posmaruj stopionym masłem, posyp cukrem oraz cynamonem. Ciasto zwiń w rulon, pokrój na 7 roladek równej wielkości.
Tortownicę wyłóż papierem do pieczenia. Ułóż w niej roladki w niezbyt dużych odstępach (jeszcze urosną). Przykryj ściereczką, odstaw w ciepłe miejsce na 15 min do lekkiego napuszenia. Piekarnik nagrzej do temp. 180°C. Wstaw tortownicę z ciastem, piecz 25-30 min.
<strong> (bez czasu oczekiwania): 30 minut. Porcja: 480 kilokalorii.</strong>Źródło: Świat i Ludzie