Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pulpety w sosie chrzanowo -koperkowym to pomysł na szybki obiad. Możemy je p...
Odsłon: 1470
Przepyszny chleb z dodatkiem malasy trzcinowej. Dzięki niej chleb jest lekko...
Odsłon: 52
Ten przepis polecam tym, którzy nie są mocni w gotowaniu a chcą zjeść coś pys...
Odsłon: 1374
Wakacyjne smaki w lekkiej odsłonie.
Odsłon: 266
Pulpety w sosie chrzanowo -koperkowym to pomysł na szybki obiad. Możemy je p...
Odsłon: 1470
Przepyszny chleb z dodatkiem malasy trzcinowej. Dzięki niej chleb jest lekko...
Odsłon: 52
Ten przepis polecam tym, którzy nie są mocni w gotowaniu a chcą zjeść coś pys...
Odsłon: 1374
Wakacyjne smaki w lekkiej odsłonie.
Odsłon: 266
Składniki
Obrane jabłka i gruszki kroimy w kostkę, morele w zapałkę. Owoce zalewamy w garnku 2 łyżkami wody i sokiem z cytryny. Chwilę gotujemy. Wsypujemy cukier, gotujemy na wolnym ogniu 10 minut. Studzimy i odsączamy z soku.
kruszonki delikatnie zagniatamy w misce. Mleko, masło, cukier, cukier waniliowy i sól podgrzewamy w garnku do rozpuszczenia się masła. Lekko studzimy. 4 łyżki mieszanki wlewamy do pokruszonych drożdży i zostawiamy do wyrośnięcia. Do przestudzonego mleka wsypujemy porcjami mąkę, roztrzepane żółtka, wyrośnięte drożdże, wyrabiamy.
Przenosimy na stolnicę i zagniatamy, aż ciasto będzie elastyczne. Porcjami wałkujemy na grubość 5 mm, tniemy na paski i rękami formujemy wałeczki, które zwijamy w ślimaczki.
Na wierzchy wykładamy porcje owocowego farszu i posypujemy kruszonką. Pieczemy 20 minut w 190oC. Studzimy i lukrujemy.
Czas przygotowania: 120 minut. Cena jednej porcji: około 0,50 zł
Wartość odżywcza jednej sztuki: 303 kcal , Białko: 5 g, Tłuszcz: 21 g, Węglowodany: 69 gŹródło: Rewia