Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
miałam dużo orzechów jeszcze z zeszłego roku i uznałam, że już najwyższy czas je zużyć ;p zainspirowałam się przepisem na orzechowe drożdżówki z blogu "moje wypieki". Oczywiście w trakcie robienia poniosła mnie fantazja :)
Biała Caryca to pyszne ciasto z kremem śmietankowym i dużą ilością chrupiącyc...
Odsłon: 80353
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 7684
...pod choinkę. Polecam.
Odsłon: 161
Biała Caryca to pyszne ciasto z kremem śmietankowym i dużą ilością chrupiącyc...
Odsłon: 80353
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 7684
...pod choinkę. Polecam.
Odsłon: 161
Składniki
mąkę wymieszać z drożdżami, cukrem i solą, wlać letnie mleko i jajko i zarobić ciasto, dodać masło i wyrabiać długo aż będzie elastyczne, błyszczące i odchodzące od ręki. Przykryć lnianą sciereczką i pozostawić do wyrośnięcia ( ciasto drożdżowe najlepiej rośnie w temp. 40- 60 stopni - ja zawsze nagrzewam piekarnik do 50 stopni wyłączam i wstawiam tam miskę z ciastem po około 30 minutach ciasto podwoi objętość :) )
Wyrośnięte ciasto podzielić na 10 lub 18 małych kuleczek ( w zależności jak duże chcesz mieć drożdżówki - ja zrobiłam 18 mniejszych). Każdą kulkę rozwałkować na placuszek, smarować farszem i zwinąć jak naleśnik. Potem złożyć jak kanapke i naciąć wzdłuż. Boki rozłożyć na kształt serduszka.
ja zrobiłam kilka różnych nadzień. Część drożdżówek posmarowałam twarogiem z rodzynkami, część smażonymi jabłkami, kilka cynamonek ( 3 łyżki masła stopić, wymieszać z cukrem i cynamonem w ilości wg własnych upodobań, dodać łyżkę śmietany. Kiedy trochę zgęstnieje można smarować ciasto i zawijać ). Kilka drożdżówek nasmarowałam czekoladą startą na tarce i wymieszaną z mocno potłuczonymi orzechami i odrobiną śmietanki kremówki (żeby się łatwiej smarowało). Oczywiście znaczna część była zgodna z pierwotnym przepisem : Orzechy włoskie (najlepiej zmielone) 100gram wymieszać z cukrem (50g) śmietanką 30 % (40 g) cynamonem ( 0,5 łyżeczki) i rumem bądź aromatem rumowym.
Pozawijane drożdżówki zostawić jeszcze na chwilę do wyrośnięcia i piec 15-17minut w 180 stopniach