Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Drożdżowiec wiśniowy z kruszonką"
To zupa idealna na świąteczny stół o bardzo wyrazistym smaku i pięknym rumian...
Odsłon: 225
Przepis na pyszne i mocno czekoladowe brownie w wersji klasycznej. To ciasto...
Odsłon: 739
Nieskomplikowany sernik, jest prosty, dość szybki w wykonaniu, a przy tym bar...
Odsłon: 911
To zupa idealna na świąteczny stół o bardzo wyrazistym smaku i pięknym rumian...
Odsłon: 225
Przepis na pyszne i mocno czekoladowe brownie w wersji klasycznej. To ciasto...
Odsłon: 739
Nieskomplikowany sernik, jest prosty, dość szybki w wykonaniu, a przy tym bar...
Odsłon: 911
Składniki
Drożdże rozetrzyj z 1 czubatą łyżką cukru. Wymieszaj z mlekiem oraz 4–5 łyżkami mąki. Zaczyn przykryj i odstaw do wyrośnięcia.
W garnku stop 1/2 kostki masła i przestudź je. Do dużej miski przesiej resztę mąki. Dodaj pozostały cukier, żółtka i cukier waniliowy. Wlej wyrośnięty zaczyn.
Następnie wyrabiaj, powoli dolewając stopione masło. Kiedy ciasto zacznie odstawać od ręki, przykryj je ściereczką i odstaw na godzinę w ciepłe miejsce. Zagnieć na kruszonkę. Włóż ją do lodówki.
Wyrośnięte ciasto ponownie zagnieć. Wylep nim spód blachy wyłożonej pergaminem. Posyp wiśniami i kruszonką. Piecz 45 minut w 174 st.
<strong>Jedna porcja zawiera: 280 kcal.</strong>Źródło: Tina