Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Drożdżowiec wiśniowy z kruszonką"
Prosty i szybki pomysł na obiad.
Odsłon: 62
Prosta i szybka w przygotowaniu sałatka. Jest orzeźwiająca i pyszna. Może sta...
Odsłon: 37
Makowiec na kruchym cieście z kratką to przepyszne ciasto które zawsze gości...
Odsłon: 60
Pyszniutkie skrzydełka warte wypróbowania na święta lub niedzielny obiad. Pro...
Odsłon: 15
Podobną zupę jadłam w knajpce na firmowej wigilii.Smakowała rewelacyjnie. Pie...
Odsłon: 4
Prosty i szybki pomysł na obiad.
Odsłon: 62
Prosta i szybka w przygotowaniu sałatka. Jest orzeźwiająca i pyszna. Może sta...
Odsłon: 37
Makowiec na kruchym cieście z kratką to przepyszne ciasto które zawsze gości...
Odsłon: 60
Pyszniutkie skrzydełka warte wypróbowania na święta lub niedzielny obiad. Pro...
Odsłon: 15
Podobną zupę jadłam w knajpce na firmowej wigilii.Smakowała rewelacyjnie. Pie...
Odsłon: 4
Składniki
Drożdże rozetrzyj z 1 czubatą łyżką cukru. Wymieszaj z mlekiem oraz 4–5 łyżkami mąki. Zaczyn przykryj i odstaw do wyrośnięcia.
W garnku stop 1/2 kostki masła i przestudź je. Do dużej miski przesiej resztę mąki. Dodaj pozostały cukier, żółtka i cukier waniliowy. Wlej wyrośnięty zaczyn.
Następnie wyrabiaj, powoli dolewając stopione masło. Kiedy ciasto zacznie odstawać od ręki, przykryj je ściereczką i odstaw na godzinę w ciepłe miejsce. Zagnieć na kruszonkę. Włóż ją do lodówki.
Wyrośnięte ciasto ponownie zagnieć. Wylep nim spód blachy wyłożonej pergaminem. Posyp wiśniami i kruszonką. Piecz 45 minut w 174 st.
<strong>Jedna porcja zawiera: 280 kcal.</strong>Źródło: Tina