Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Drożdżówka z jabłkami"
Staropolski piernik powinien dojrzewać nawet 2 miesiące. Ale co jeśli nie mas...
Odsłon: 99098
Puszysty piernik last minute, który zrobicie w zaledwie kilka chwil. Wystarcz...
Odsłon: 318
Przepis dnia
Trudno powiedzieć, które pierogi lepsze, te z kiszoną kapustą, czy te ze słod...
Odsłon: 5109
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 13749
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5914
Staropolski piernik powinien dojrzewać nawet 2 miesiące. Ale co jeśli nie mas...
Odsłon: 99098
Puszysty piernik last minute, który zrobicie w zaledwie kilka chwil. Wystarcz...
Odsłon: 318
Przepis dnia
Trudno powiedzieć, które pierogi lepsze, te z kiszoną kapustą, czy te ze słod...
Odsłon: 5109
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 13749
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5914
Składniki
Przygotuj ciasto. Mleko lekko podgrzej. Do miseczki wsyp mąkę i cukier. Dodaj drożdże, mleko, jajka i miękkie masło. Zagniataj, aż ciasto zacznie odstawać od rąk. Uformuj z niego kulę, przykryj i odstaw na godzinę.
Jabłka umyj, obierz, pokrój na cząstki. Wytnij gniazda nasienne. Miąższ jabłek natychmiast skrop sokiem z cytryny, aby nie ściemniał. Wyrośnięte ciasto ponownie zagnieć. Z połowy uformuj grubsze wałeczki.
Resztę ciasta rozwałkuj. Ułóż w formie. Rozłóż jabłka. Przykryj kratką z wałeczków. Posmaruj jajkiem. Piecz 40 min w temp. 185 st.Źródło: Tina