Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Drożdżówka z migdałową kruszonką"
Krótko mówiąc jest to pieróg biłgorajski. Pyszny i zdrowy. Polecam.
Odsłon: 13292
W kotletach mielonych wszystko można przemycić. Np zdrowe płatki jaglane a m...
Odsłon: 2612
Wrzesień pachnie ciastem drożdżowym ze śliwkami.
Odsłon: 3761
Ciasto z kremem serowym i jagodami. Wspaniałe ciasto z pysznym kremem serowy...
Odsłon: 4778
Krótko mówiąc jest to pieróg biłgorajski. Pyszny i zdrowy. Polecam.
Odsłon: 13292
W kotletach mielonych wszystko można przemycić. Np zdrowe płatki jaglane a m...
Odsłon: 2612
Wrzesień pachnie ciastem drożdżowym ze śliwkami.
Odsłon: 3761
Ciasto z kremem serowym i jagodami. Wspaniałe ciasto z pysznym kremem serowy...
Odsłon: 4778
Składniki
Do garnka wlej mleko, dodaj 1/2 kostki masła. Podgrzewaj, aż się rozpuści, przestudź. Do miseczki wsyp 3 szklanki mąki, drożdże oraz 1/3 szklanki cukru. Wbij jajka.
Powoli dolewając mleko z masłem, zagnieć ciasto. Kiedy zacznie odstawać od ścianek miseczki, przykryj je i odstaw na 30 minut do wyrośnięcia.
Blachę posmaruj tłuszczem, lekko oprósz mąką. Rabarbar oczyść, opłucz, potnij na kawałeczki. Pozostałą mąkę wymieszaj z migdałami, resztą cukru i cukrem waniliowym. Dodaj pozostałe masło. Zagnieć kruszonkę.
Wyrośnięte ciasto ponownie zagnieć. Rozwałkuj. Plackiem wylep spód przygotowanej blachy. Na cieście rozłóż rabarbar. Wierzch posyp kruszonką. Placek wstaw do piekarnika rozgrzanego do temperatury 200oC. Piecz 40–45 minut.Źródło: Naj