Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Bułeczki które zawsze się udają. Są przepyszne, mięciutkie, pyszne!
Nie przepadam za wołowiną, ale po tej potrawie zmieniam zdanie i zaczynam czę...
Odsłon: 67
Nie przepadam za wołowiną, ale po tej potrawie zmieniam zdanie i zaczynam czę...
Odsłon: 67
Składniki
Kostkę drożdży posypać cukrem by się rozpuściły. Przesianą mąkę wsypujemy na stolnicę, dodajemy miękkie masło, jaja, cukier, cukier waniliowy, śmietanę oraz rozpuszczone drożdże. Zagniatamy ciasto, posypujemy je lekko mąką, przykrywamy ściereczką i zostawiamy na pół godziny. Dzielimy ciasto na cztery równe części. Rozwałkowujemy na prostokąt, smarujemy po całości makiem, zwijamy jak roladę, kroimy na równe kawałki. Każdy kawałek przez środek przyciskamy troszonkiem z łyżki drewnianej by uformować bułeczkę. Każdą bułkę można posmarować roztrzepanym jajem, posypać kruszonką, lub po upieczeniu polukrować. Ja osobiście nie lukruję, by nie przesadzać z ilością cukru. Piec 250min w 180-ciu stopniach.