Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Bułeczki które zawsze się udają. Są przepyszne, mięciutkie, pyszne!
Przepis dnia
Trudno powiedzieć, które pierogi lepsze, te z kiszoną kapustą, czy te ze słod...
Odsłon: 4959
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 13417
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5838
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 7538
Przepis dnia
Trudno powiedzieć, które pierogi lepsze, te z kiszoną kapustą, czy te ze słod...
Odsłon: 4959
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 13417
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5838
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 7538
Składniki
Kostkę drożdży posypać cukrem by się rozpuściły. Przesianą mąkę wsypujemy na stolnicę, dodajemy miękkie masło, jaja, cukier, cukier waniliowy, śmietanę oraz rozpuszczone drożdże. Zagniatamy ciasto, posypujemy je lekko mąką, przykrywamy ściereczką i zostawiamy na pół godziny. Dzielimy ciasto na cztery równe części. Rozwałkowujemy na prostokąt, smarujemy po całości makiem, zwijamy jak roladę, kroimy na równe kawałki. Każdy kawałek przez środek przyciskamy troszonkiem z łyżki drewnianej by uformować bułeczkę. Każdą bułkę można posmarować roztrzepanym jajem, posypać kruszonką, lub po upieczeniu polukrować. Ja osobiście nie lukruję, by nie przesadzać z ilością cukru. Piec 250min w 180-ciu stopniach.