Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczny pomysł na "Drożdżówki z makiem i twarogiem"
Dzisiaj zachęcam Was do spróbowania zrobienia samemu groszku ptysiowego. :) N...
Odsłon: 32
Pyszne i aromatyczne pierniczki które zaskakują każdemu Ja piekę je od lat i...
Odsłon: 205
Dzisiaj zachęcam Was do spróbowania zrobienia samemu groszku ptysiowego. :) N...
Odsłon: 32
Pyszne i aromatyczne pierniczki które zaskakują każdemu Ja piekę je od lat i...
Odsłon: 205
Składniki
Drożdże połącz z łyżką cukru, połową letniego mleka i 2 łyżkami mąki. Zaczyn przykryj i odstaw w ciepłe miejsce. Pozostałą mąkę przesiej do miski, dodaj resztę cukru, 2 jajka, szczyptę soli, pozostałe mleko, roztopione masło, skórkę z cytryny, zaczyn i zagnieć gładkie ciasto. Przykryj i pozostaw w cieple 45 min.
Przygotuj nadzienie. W rondlu połącz mleko, masło, połowę cukru i zagotuj. Gdy mleko zacznie wrzeć, dodaj mak. Gotuj jeszcze chwilę. Odstaw, by masa przestygła, dopraw do smaku rumem. Twaróg wymieszaj z pozostałym cukrem, jajkiem i cukrem wanilinowym.
Wyrośnięte ciasto ponownie krótko zagnieć. Podziel na tyle części, ile chcesz bułeczek. Z ciasta uformuj kulki. Ułóż je na blasze wyłożonej pergaminem. Pamiętaj o zachowaniu odstępów. Przykryj i odstaw w ciepłe miejsce, by wyrosły.
W każdej bułeczce zrób wgłębienie dnem szklanki, wypełnij je masą makową oraz serową. Udekoruj migdałami i rodzynkami, brzegi posmaruj rozmąconym jajkiem. Piecz 20-25 min w 180° C.
<strong> (bez czasu oczekiwania): 40 minut. Porcja: 260 kilokalorii.</strong>Źródło: Świat i Ludzie