Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Placek drożdżowy zrobiony w ten sposób zachowuje długo świeżość, jest wilgotniejszy.
Ciasto Biała Góra to wielowarstwowy deser z lekkiego biszkoptu, chrupiącej be...
Odsłon: 116293
kto lubi grzybową musi tą zupę zrobić. Jest szybka i prosta do zrobienia zupa...
Odsłon: 7935
Przepis pochodzi z niesamowitej książki kucharskiej, napisanej przez śp. Hann...
Odsłon: 2993
Prosta sałatka z makaronu orzo, ananasa, selera naciowego, jajek, szynki, ogó...
Odsłon: 1487
Jest pyszna. Polecam na świąteczny obiad, na spotkanie rodzinne.
Odsłon: 1276
Ciasto Biała Góra to wielowarstwowy deser z lekkiego biszkoptu, chrupiącej be...
Odsłon: 116293
kto lubi grzybową musi tą zupę zrobić. Jest szybka i prosta do zrobienia zupa...
Odsłon: 7935
Przepis pochodzi z niesamowitej książki kucharskiej, napisanej przez śp. Hann...
Odsłon: 2993
Prosta sałatka z makaronu orzo, ananasa, selera naciowego, jajek, szynki, ogó...
Odsłon: 1487
Jest pyszna. Polecam na świąteczny obiad, na spotkanie rodzinne.
Odsłon: 1276
Składniki
Rozczyn: Do 1/3 szkl. ciepłego mleka dodać drożdze, łyżeczkę mąki, cukru i wymieszać, pozostawić do wyrośnięcia.Żółtka rozbić z mlekiem dodać sól, cukier waniliowy,rostopione masło, rozczyn. Wszystko wymieszać z mąką i wyrobić. Ciasto nie powinno być zbyt luźne.Następnie zawijamy w ściereczkę i wkładamy do pojemnika z wodą. Gdy ciasto wypłynie, ponownie wyrabiamy dodając cukier puder.Tak wyrobione ciasto wykładamy do wysmarowanej masłem blachy, posypujemy kruszonką lub tylko smarujemy roztrzepanym jajem, pozostawiamy do wyrośnięcia. Ciasto pieczemy 45 min. w 190 st.