Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Nie za słodki deser z nutą tradycji. Ciekawie zawinięty z całymi owocami. Na stole prezentuje się pięknie i apetycznie
Ciasto jogurtowe z kubeczka to najprostsze ciasto które przygotujesz bez użyc...
Odsłon: 2493
Polecam na rodzinny obiad.
Odsłon: 159
Przepis na leniwe pierogi dyniowe czyli kluski z twarogu, dyni hokkaido, mąki...
Odsłon: 1300
Nieustanie szukamy nowych pomysłów na obiad z kurczakiem, a ten od razu mi si...
Odsłon: 1098
Bardzo smaczny salceson zrobiony z głowizny i ścinek ze schabu. Salceson zrob...
Odsłon: 196
Ciasto jogurtowe z kubeczka to najprostsze ciasto które przygotujesz bez użyc...
Odsłon: 2493
Polecam na rodzinny obiad.
Odsłon: 159
Przepis na leniwe pierogi dyniowe czyli kluski z twarogu, dyni hokkaido, mąki...
Odsłon: 1300
Nieustanie szukamy nowych pomysłów na obiad z kurczakiem, a ten od razu mi si...
Odsłon: 1098
Bardzo smaczny salceson zrobiony z głowizny i ścinek ze schabu. Salceson zrob...
Odsłon: 196
Składniki
Przygotowanie zaczynu : Drożdże rozpuszczamy w ciepłym mleku z łyżką cukru. Dodajemy do tego 2 łyżki mąki, mieszamy i pozostawiamy do podwojenia objętości.
Mąkę, cukier, sól, masło, jajko i wyrośnięty zaczyn mieszamy. Wyrobione ciasto pozostawiamy do wyrośnięcia na 1 godzinę.
Po czasie wyrastania kładziemy drożdżowy na obsypaną mąką stolnicę i wyrabiamy przez 5 minut. Wałkujemy ciasto na prostokąt i wysypujemy na nie umyte i wysuszone borówki. Zawijamy ciasto w rulon i przecinamy go wzdłuż dłuższego boku prawie do końca. Następnie zawijamy z pasm ciasta wianek i smarujemy z wierzchu roztrzepanym żółtkiem. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 25-35 minut.