Do góry

Desery Przepis na:

Drożdżowy wianek z borówką

Drożdżowy wianek z borówką

Autor:

Przepisów i artykułów: 3 Ocena: 5

Dodano:

Odsłon: 151

Nie za słodki deser z nutą tradycji. Ciekawie zawinięty z całymi owocami. Na stole prezentuje się pięknie i apetycznie

Składniki

  • 350 g mąki
  • 180 ml ciepłego mleka
  • 30 g cukru
  • 1 jajko
  • 35 g masła
  • 15 g drożdży
  • 200 g borówek
  • 1 żółtko
5-6 os. > 60 min średnie tanie
Reklama
Reklama
Drożdżowy wianek z borówką

Przygotowanie

  1. Przygotowanie zaczynu : Drożdże rozpuszczamy w ciepłym mleku z łyżką cukru. Dodajemy do tego 2 łyżki mąki, mieszamy i pozostawiamy do podwojenia objętości.

  2. Mąkę, cukier, sól, masło, jajko i wyrośnięty zaczyn mieszamy. Wyrobione ciasto pozostawiamy do wyrośnięcia na 1 godzinę.

  3. Po czasie wyrastania kładziemy drożdżowy na obsypaną mąką stolnicę i wyrabiamy przez 5 minut. Wałkujemy ciasto na prostokąt i wysypujemy na nie umyte i wysuszone borówki. Zawijamy ciasto w rulon i przecinamy go wzdłuż dłuższego boku prawie do końca. Następnie zawijamy z pasm ciasta wianek i smarujemy z wierzchu roztrzepanym żółtkiem. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 25-35 minut.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń