Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Duet śmietanowo-czekoladowy"
Smaczna sałatka z brokułem, jajkiem, pomidorem oraz kukurydzą, ogórkiem kiszo...
Odsłon: 22
Gulasz z żołądków indyczych to moja propozycja na smaczny i sycący obiad, gul...
Odsłon: 1145
Smaczny kotlet vege z soczewicy z kaszą kuskus i bukietem warzyw to propozyc...
Odsłon: 105
Smaczna sałatka z brokułem, jajkiem, pomidorem oraz kukurydzą, ogórkiem kiszo...
Odsłon: 22
Gulasz z żołądków indyczych to moja propozycja na smaczny i sycący obiad, gul...
Odsłon: 1145
Smaczny kotlet vege z soczewicy z kaszą kuskus i bukietem warzyw to propozyc...
Odsłon: 105
Składniki
Jajka dokładnie umyj, rozbij, oddziel białka od żółtek. Obie mąki wymieszaj z kakao oraz czekoladą startą na tarce o małych oczkach. Białka ubij na sztywno, pod koniec ubijania stopniowo dosypując cukier.
Dodaj żółtka i jeszcze chwilę ubijaj. Na koniec dodaj suche i bardzo delikatnie wymieszaj, by masa nie opadła. Z ciasta upiecz 3 blaty. Każdy piecz 10-15 minut w temperaturze 180° C. Wystudź.
Żelatynę zalej niewielką ilością wrzącej wody i mieszaj, aż się rozpuści. Białą czekoladę podziel na kawałki, rozpuść w kąpieli wodnej. Przestudź. Mocno schłodzoną śmietankę kremówkę ubij na sztywno mikserem.
Następnie, nie przerywając ubijania, dodaj przestudzoną żelatynę oraz rozpuszczoną białą czekoladę. Do 3 kremu śmietanowo-czekoladowego dodaj owoce (winogrona przekrój na połówki) i delikatnie wymieszaj.
Pierwszy blat biszkoptu posmaruj połową kremu z owocami. Przykryj drugim kawałkiem ciasta i rozsmaruj na nim pozostały krem. Na to połóż ostatni blat czekoladowy i posmaruj kremem bez owoców. Ciasto wstaw do lodówki na ok. 2 godz.
Przed podaniem wierzch ciasta udekoruj wiórkami czekolady.
(bez czasu oczekiwania): 50 minut. Porcja: 410 kilokalorii.Źródło: Świat i Ludzie