Do góry

Desery Przepis na:

Dwukolorowa babeczka

Dwukolorowa babeczka

Autor:

Przepisów i artykułów: 1520 Ocena: 12889

Dodano:

Odsłon: 1

Wypróbowany przepis na "Dwukolorowa babeczka"

Składniki

  • 4 jajka
  • 12 dag mąki pszennej
  • 18 dag masła
  • 18 dag gorzkiej czekolady
  • 2 łyżki kakao
  • szklanka drobnego cukru
  • 2 opakowania galaretek truskawkowych
  • 75 dag truskawek
3-4 os. 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama
Dwukolorowa babeczka

Przygotowanie

  1. Truskawki opłucz, oczyść z szypułek, wrzuć do miksera i zmiksuj. Zagotuj je w garnku, zdejmij z ognia, dodaj galaretki w proszku i cukier puder, jeśli masa jest za kwaśna. Wymieszaj, ostudź.

  2. Masło rozpuść. Czekoladę posiekaj, dodaj do masła, wymieszaj, aż się rozpuści. Jajka umyj i wbij do makutry. Dodaj cukier, ucieraj, aż masa zrobi się jasnożółta.

  3. Dodaj przesianą mąkę, kakao, utrzyj. Na koniec oddaj masło rozpuszczone z czekoladą. Wymieszaj.

  4. Ceramiczne naczynia do sufletów posmaruj lekko masłem. Nakładaj porcje ciasta do połowy foremek, piecz 35 minut w 180°C. Wyjmij, wystudź.

  5. Tężejący mus wylej na schłodzone ciasto, wstaw do lodówki na 2 godziny. Przed podaniem udekoruj świeżymi truskawkami.

  6. CZAS: około godziny

    Źródło: Dobry Tydzień

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń