Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Dwukolorowe roladki ze szpinakiem"
Szybki i smaczny obiad
Odsłon: 75
Szybki i smaczny obiad
Odsłon: 75
Składniki
Oddzielamy żółtka od białek. Białka ze szczyptą soli ubijamy na sztywną pianę. Nie przerywając ubijania, dodajemy żółtka, a potem delikatnie mieszamy z mąką ziemniaczaną. Przekładamy na blachę wyłożoną natłuszczonym papierem do pieczenia.
Pieczemy 15-20 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 180oC. W tym czasie na maśle szklimy pokrojoną w drobną kostkę cebulę i zmiażdżony czosnek. Dodajemy rozmrożony i dobrze odciśnięty szpinak, doprawiamy solą, pieprzem, gałką muszkatołową i ziołami prowansalskimi i przesmażamy.
Biały ser rozdrabniamy, solimy i miksujemy. Ciepły biszkopt smarujemy białym serem, na ser wykładamy szpinak, całość zwijamy w roladę, zawijamy w folię i odstawiamy. Gdy rolada zastygnie, kroimy ją w plastry. Podajemy na zimno lub na ciepło.
Czas przygotowania: 55 minut. Cena jednej porcji: około: 1,40 zł. Wartość odżywcza jednej porcji: 250 kcal, Białko: 17 g Tłuszcz: 28 g, Węglowodany: 44,3 gŹródło: Rewia