Do góry

Desery Przepis na:

Dynia w miodowej zalewie

Dynia w miodowej zalewie

Autor:

Przepisów i artykułów: 3277 Ocena: 28022

Dodano:

Odsłon: 57

Sprawdzony przepis na "Dynia w miodowej zalewie"

Składniki

  • 80 dag dyni
  • kawałek korzenia imbiru
  • 2/3 szklanki octu winnego jabłkowego
  • 1/2 laski cynamonu
  • 2-3 goździki
  • 2 gwiazdki anyżu
  • 15 dag miodu, najlepiej wielokwiatowego;
  • potrzebne będą także 2 duże słoje o pojemności 300 ml każdy
3-4 os. 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama
Dynia w miodowej zalewie

Przygotowanie

  1. Dynię umyj, obierz ją ze skóry. Obraną przekrój i usuń z niej włókniste części razem z pestkami. Pozostały miąższ dyni pokrój na dość małe kawałki (kostki) o boku ok. 2 cm.

  2. Obierz imbir i pokrój na cienkie plasterki. Do garnka wlej ocet, 2/3 szkl. wody, wrzuć przyprawy: imbir, cynamon, goździki i gwiazdki anyżu. Zagotuj. Wymieszaj, włóż kawałki dyni i gotuj przez ok. 2 minuty (uważaj, aby się nie rozgotowała).

  3. Po tym czasie łyżką cedzakową wyjmij z garnka kawałki dyni i przełóż ją do dwóch wyparzonych słoików (każdy o pojemności 300 ml). Zalewę jeszcze raz zagotuj, zestaw z ognia, dodaj do niej miód i wymieszaj.

  4. Tak przygotowaną zalewą zalej dynię w słoikach – tak, aby płyn sięgał 1 cm powyżej zawartości. Słoiki natychmiast zamknij, odwróć do góry dnem.

  5. Dynię odstaw w chłodne miejsce na parę (2-3) dni, aby nabrała smaku. Podawaj jako dodatek do dań – np. pieczonych mięs, wędlin. Możesz też używać jej jako składnika koreczków czy rozmaitych sałatek.

  6. Chcesz, by dynia w zalewie była słodsza? Prócz miodu możesz dodać cukier (do smaku).

    Źródło: Świat kobiety

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń