Desery Przepis na:
Przepisów i artykułów: 3277 Ocena: 28022
Dodano: 08.01.2008
Odsłon: 57
3-4 os. | 60 min | łatwe | przystępne |
Dynię umyj, obierz ją ze skóry. Obraną przekrój i usuń z niej włókniste części razem z pestkami. Pozostały miąższ dyni pokrój na dość małe kawałki (kostki) o boku ok. 2 cm.
Obierz imbir i pokrój na cienkie plasterki. Do garnka wlej ocet, 2/3 szkl. wody, wrzuć przyprawy: imbir, cynamon, goździki i gwiazdki anyżu. Zagotuj. Wymieszaj, włóż kawałki dyni i gotuj przez ok. 2 minuty (uważaj, aby się nie rozgotowała).
Po tym czasie łyżką cedzakową wyjmij z garnka kawałki dyni i przełóż ją do dwóch wyparzonych słoików (każdy o pojemności 300 ml). Zalewę jeszcze raz zagotuj, zestaw z ognia, dodaj do niej miód i wymieszaj.
Tak przygotowaną zalewą zalej dynię w słoikach – tak, aby płyn sięgał 1 cm powyżej zawartości. Słoiki natychmiast zamknij, odwróć do góry dnem.
Dynię odstaw w chłodne miejsce na parę (2-3) dni, aby nabrała smaku. Podawaj jako dodatek do dań – np. pieczonych mięs, wędlin. Możesz też używać jej jako składnika koreczków czy rozmaitych sałatek.
Chcesz, by dynia w zalewie była słodsza? Prócz miodu możesz dodać cukier (do smaku).
Źródło: Świat kobiety
Na skróty
Komentarze do przepisu (0)