Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Dynie zapiekane z kozim serem i granatem"
W takim wydaniu kalarepa rozejdzie się w kilka minut. Kalarepa obtoczona jest...
Odsłon: 68
Kieszonki wieprzowe z bobem to letnie, soczyste danie, które skrywa w środku...
Odsłon: 44
W takim wydaniu kalarepa rozejdzie się w kilka minut. Kalarepa obtoczona jest...
Odsłon: 68
Kieszonki wieprzowe z bobem to letnie, soczyste danie, które skrywa w środku...
Odsłon: 44
Składniki
ok. 60 minut.
Dynie umyć, przekroić wzdłuż na pół. Łyżką wybrać środki z pestkami i włóknami. Tak przygotowane dynie ułożyć na blasze. Skropić oliwą. Posypać grubą morską solą oraz pieprzem. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 200°C. Piec 40 minut.
Limonkę sparzyć wrzącą wodą, wytrzeć do sucha, zetrzeć z niej skórkę i wycisnąć sok. Granat przekroić na pół, wybrać miąższ. Kozi ser pokroić w kosteczkę. Natkę pietruszki opłukać, osuszyć, oderwać listki od gałązek i drobno posiekać. Miąższ granatu wymieszać z serem i natką. Dodać miód, pistacje oraz sok i skórkę z limonki. Farsz przyprawić do smaku solą i pieprzem. Wymieszać.
Szalotki umyć, wytrzeć, pokroić wraz z łupinkami na połówki. Razem z czosnkiem (w łupinkach) ułożyć obok dyń około 15 minut przed końcem pieczenia.
Po wyjęciu z piekarnika czosnek i szalotki obrać z łupinek i grubo posiekać. Dodać do przygotowanego wcześniej nadzienia. Napełnić nim środki dyń. Piec jeszcze 20 minut w temperaturze 200°C. Przed podaniem udekorować natką pietruszki.Źródło: Życie na gorąco