Do góry

Desery Przepis na:

Dynie zapiekane z kozim serem i granatem

Dynie zapiekane z kozim serem i granatem

Autor:

Przepisów i artykułów: 787 Ocena: 6689

Dodano:

Odsłon: 23

Sprawdzony przepis na "Dynie zapiekane z kozim serem i granatem"

Składniki

  • 2 dynie piżmowe (po ok. 90 dag każda)
  • 2 łyżki oliwy
  • gruba morska sól
  • pieprz
  • 1 limonka
  • 1 owoc granatu
  • 20 dag koziego sera (twardego)
  • 1 pęczek natki pietruszki
  • 1 łyżka pistacji
  • 1 łyżka płynnego miodu
  • 6 szalotek
  • 3 ząbki czosnku
3-4 os. 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama
Dynie zapiekane z kozim serem i granatem

Przygotowanie

  1. ok. 60 minut.

  2. Dynie umyć, przekroić wzdłuż na pół. Łyżką wybrać środki z pestkami i włóknami. Tak przygotowane dynie ułożyć na blasze. Skropić oliwą. Posypać grubą morską solą oraz pieprzem. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 200°C. Piec 40 minut.

  3. Limonkę sparzyć wrzącą wodą, wytrzeć do sucha, zetrzeć z niej skórkę i wycisnąć sok. Granat przekroić na pół, wybrać miąższ. Kozi ser pokroić w kosteczkę. Natkę pietruszki opłukać, osuszyć, oderwać listki od gałązek i drobno posiekać. Miąższ granatu wymieszać z serem i natką. Dodać miód, pistacje oraz sok i skórkę z limonki. Farsz przyprawić do smaku solą i pieprzem. Wymieszać.

  4. Szalotki umyć, wytrzeć, pokroić wraz z łupinkami na połówki. Razem z czosnkiem (w łupinkach) ułożyć obok dyń około 15 minut przed końcem pieczenia.

  5. Po wyjęciu z piekarnika czosnek i szalotki obrać z łupinek i grubo posiekać. Dodać do przygotowanego wcześniej nadzienia. Napełnić nim środki dyń. Piec jeszcze 20 minut w temperaturze 200°C. Przed podaniem udekorować natką pietruszki.

    Źródło: Życie na gorąco

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń