Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Puchate, mięciutkie, nie za słodkie... Idealne pączusie na karnawał i cały rok. Z dodatkiem twarogu i śmietany. Bez drożdży, na sodzie a więc ekspresowe do wykonania.
Schabowe po zakopiańsku to długo marynowane w cebuli i czosnku kotlety o wyją...
Odsłon: 8032
Łosoś pieczony na szpinaku z dodatkiem migdałów i aromatycznego sosu może być...
Odsłon: 361
Wyśmienite ciasto o makowo -kokosowym spodzie, kremie budyniowym i ciasteczka...
Odsłon: 3548
Przepis dnia
Chicken burger z dodatkiem karmelizowanych pieczarek. Gorąco polecam!
Odsłon: 633
Schabowe po zakopiańsku to długo marynowane w cebuli i czosnku kotlety o wyją...
Odsłon: 8032
Łosoś pieczony na szpinaku z dodatkiem migdałów i aromatycznego sosu może być...
Odsłon: 361
Wyśmienite ciasto o makowo -kokosowym spodzie, kremie budyniowym i ciasteczka...
Odsłon: 3548
Przepis dnia
Chicken burger z dodatkiem karmelizowanych pieczarek. Gorąco polecam!
Odsłon: 633
Składniki
Z podanych składników zagnieć ciasto - bez czekolady i cukru pudru oczywiście ;) Najpierw dodaj około 280 g mąki, jeśli ciasto wciąż bardzo się klei, dodaj więcej. Ciasto musi być miękkie i dać się wałkować.
Rozwałkuj na podsypanej mąką stolnicy na grubość około 7 mm. Wycinaj małe kółeczka, np. kieliszkiem.
W garnku rozgrzej olej, musi być gorący, ale nie za bardzo. Pączki powinny się smażyć na złoto około 2 minut z każdej strony, ale nie mogą zbyt szybko się zrumienić, bo będą surowe w środku. Nie martw się, wyczujesz to. Smaż po kilka sztuk w małym garnku z grubym dnem - duża ilość na raz spowoduje, że nie będziesz nadążać z obracaniem i wyciąganiem gotowych pączków na czas. Poza tym, po co zużywać dużo oleju? Po usmażeniu odkładaj pączki na ręcznik papierowy, a potem na talerz.
Przygotuj polewę. W małej, szklanej miseczce rozpuść czekoladę - umieść miseczką nad garnkiem z gotującą się wodą (miska nie powinna dotykać powierzchni wody) i poczekaj aż czekolada się rozpuści. Gotowe! Teraz bierz ostudzone pączki i delikatnie zanurzaj je z jednej strony w czekoladzie, obracaj i odkładaj na talerz.
Drugą część pączków posyp cukrem pudrem. Podawaj od razu - na drugi dzień nie są już tak pyszne. Gwarantuję Ci i tak nic nie zostanie "na później".