Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Puchate, mięciutkie, nie za słodkie... Idealne pączusie na karnawał i cały rok. Z dodatkiem twarogu i śmietany. Bez drożdży, na sodzie a więc ekspresowe do wykonania.
Krótko mówiąc jest to pieróg biłgorajski. Pyszny i zdrowy. Polecam.
Odsłon: 5621
Polecam. Doskonale pasuje na rodzinne spotkanie, ale również na kanapki. Po...
Odsłon: 937
Lekka kolacja. Polecam.
Odsłon: 241
Domowa chałwa to pyszna, słodka przekąska, którą możesz przygotować w prosty...
Odsłon: 27273
Wielbiciele tradycyjnej kuchni na pewno mają w swoim menu dobry przepis na gu...
Odsłon: 64
Krótko mówiąc jest to pieróg biłgorajski. Pyszny i zdrowy. Polecam.
Odsłon: 5621
Polecam. Doskonale pasuje na rodzinne spotkanie, ale również na kanapki. Po...
Odsłon: 937
Lekka kolacja. Polecam.
Odsłon: 241
Domowa chałwa to pyszna, słodka przekąska, którą możesz przygotować w prosty...
Odsłon: 27273
Wielbiciele tradycyjnej kuchni na pewno mają w swoim menu dobry przepis na gu...
Odsłon: 64
Składniki
Z podanych składników zagnieć ciasto - bez czekolady i cukru pudru oczywiście ;) Najpierw dodaj około 280 g mąki, jeśli ciasto wciąż bardzo się klei, dodaj więcej. Ciasto musi być miękkie i dać się wałkować.
Rozwałkuj na podsypanej mąką stolnicy na grubość około 7 mm. Wycinaj małe kółeczka, np. kieliszkiem.
W garnku rozgrzej olej, musi być gorący, ale nie za bardzo. Pączki powinny się smażyć na złoto około 2 minut z każdej strony, ale nie mogą zbyt szybko się zrumienić, bo będą surowe w środku. Nie martw się, wyczujesz to. Smaż po kilka sztuk w małym garnku z grubym dnem - duża ilość na raz spowoduje, że nie będziesz nadążać z obracaniem i wyciąganiem gotowych pączków na czas. Poza tym, po co zużywać dużo oleju? Po usmażeniu odkładaj pączki na ręcznik papierowy, a potem na talerz.
Przygotuj polewę. W małej, szklanej miseczce rozpuść czekoladę - umieść miseczką nad garnkiem z gotującą się wodą (miska nie powinna dotykać powierzchni wody) i poczekaj aż czekolada się rozpuści. Gotowe! Teraz bierz ostudzone pączki i delikatnie zanurzaj je z jednej strony w czekoladzie, obracaj i odkładaj na talerz.
Drugą część pączków posyp cukrem pudrem. Podawaj od razu - na drugi dzień nie są już tak pyszne. Gwarantuję Ci i tak nic nie zostanie "na później".