Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Fale Dunaju z morelami"
Polecam. Pychota. Samo dobro.
Odsłon: 1666
Polecam. Pychota. Samo dobro.
Odsłon: 1666
Składniki
Miękkie masło (lub margarynę) utrzyj z cukrem pudrem i wanilinowym na puch. Stopniowo dodawaj jajka, cały czas ucierając. Pod koniec dodaj też przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia oraz mleko (dwie łyżki mleka odlej wcześniej).
Dwie trzecie ciasta wlej do prostokątnej formy (najlepsza będzie taka o wymiarach 20x30 cm) wyłożonej papierem do pieczenia lub wysmarowanej tłuszczem i wysypanej mąka. Resztę ciasta połącz z kakao i odlanym mlekiem. Wymieszaj i wylej na jasne ciasto.
Morele pokrój na cząsteczki i rozłóż w rządkach na cieście, dociśnij. Piecz w temperaturze 160°C około 40 minut.
Przygotuj krem. Masło podgrzej, ostudź i ubij na pianę z cukrem. Następnie dodawaj twaróg i delikatnie mieszaj. Jeśli krem jest mało spójny, dodaj rozpuszczoną i ostudzoną żelatynę. Rozsmaruj krem na ostudzonym cieście, schładzaj w lodówce całą noc. Na koniec posmaruj ciasto polewą czekoladową.
(bez czasu oczekiwania): 70 minut Porcja: 345 kilokaloriiŹródło: Świat i Ludzie