Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Fale Dunaju z morelami"
Chcesz zaserwować ciepłe danie na Sylwestra? Pożywny, łatwy w przygotowaniu g...
Odsłon: 1189
Przepis jest bardzo prosty, a piernik robi się naprawdę szybko. Każdy, nawet...
Odsłon: 100
Pierniczki których nie może zabraknąć na świątecznym stole. Pierniczki łatwe...
Odsłon: 38
Polecm. Ja oczywiście zaraz dodałabym np żurawinę, orzechy, ale takie było ży...
Odsłon: 1027
Chcesz zaserwować ciepłe danie na Sylwestra? Pożywny, łatwy w przygotowaniu g...
Odsłon: 1189
Przepis jest bardzo prosty, a piernik robi się naprawdę szybko. Każdy, nawet...
Odsłon: 100
Pierniczki których nie może zabraknąć na świątecznym stole. Pierniczki łatwe...
Odsłon: 38
Polecm. Ja oczywiście zaraz dodałabym np żurawinę, orzechy, ale takie było ży...
Odsłon: 1027
Składniki
Miękkie masło (lub margarynę) utrzyj z cukrem pudrem i wanilinowym na puch. Stopniowo dodawaj jajka, cały czas ucierając. Pod koniec dodaj też przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia oraz mleko (dwie łyżki mleka odlej wcześniej).
Dwie trzecie ciasta wlej do prostokątnej formy (najlepsza będzie taka o wymiarach 20x30 cm) wyłożonej papierem do pieczenia lub wysmarowanej tłuszczem i wysypanej mąka. Resztę ciasta połącz z kakao i odlanym mlekiem. Wymieszaj i wylej na jasne ciasto.
Morele pokrój na cząsteczki i rozłóż w rządkach na cieście, dociśnij. Piecz w temperaturze 160°C około 40 minut.
Przygotuj krem. Masło podgrzej, ostudź i ubij na pianę z cukrem. Następnie dodawaj twaróg i delikatnie mieszaj. Jeśli krem jest mało spójny, dodaj rozpuszczoną i ostudzoną żelatynę. Rozsmaruj krem na ostudzonym cieście, schładzaj w lodówce całą noc. Na koniec posmaruj ciasto polewą czekoladową.
(bez czasu oczekiwania): 70 minut Porcja: 345 kilokaloriiŹródło: Świat i Ludzie