Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczny pomysł na "Fale dunaju z pomarańczami"
Grill w wersji wege? Czemu nie. Te szaszłyki z serem halloumi i cukinią w pik...
Odsłon: 84
Grillowane plastry boczku - pyszne i mega soczyste. Marynata z sosem teriyaki...
Odsłon: 40
Przepis na pyszny i delikatny sernik na zimno z truskawkami i galaretką. Niez...
Odsłon: 107
Grill w wersji wege? Czemu nie. Te szaszłyki z serem halloumi i cukinią w pik...
Odsłon: 84
Grillowane plastry boczku - pyszne i mega soczyste. Marynata z sosem teriyaki...
Odsłon: 40
Przepis na pyszny i delikatny sernik na zimno z truskawkami i galaretką. Niez...
Odsłon: 107
Składniki
Masło utrzeć z żółtkami i 125 g cukru pudru. Z białek i reszty cukru pudru ubić sztywną pianę. Masę maślaną połączyć z mąką przesianą wraz z proszkiem do pieczenia. Ostrożnie wmieszać pianę z białek. 2/3 ciasta wylać na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Do reszty ciasta dodać kakao i mleko. Wymieszać i rozsmarować na jasnym cieście.
Pomarańcze obrać, podzielić na cząstki, pozbawić białych błonek. Cząstki pomarańczy ułożyć paskami na ciemnym cieście. Dobrze je powciskać. Piec ok. 45 minut w piekarniku nagrzanym do 160°C.
Śmietanę kremówkę ubić na sztywno. Dodać do twarogu wymieszanego z cukrem pudrem. Żelatynę wymieszać w 100 ml zimnej wody. Gdy napęcznieje, mieszając, podgrzać prawie do zagotowania (nie gotować, bo straci właściwości żelujące!). Połowę żelatyny dodać do masy twarogowej.
Masę rozsmarować na schłodzonym korpusie. Wstawić do lodówki do stężenia. Resztę żelatyny dodać do soku pomarańczowego. Pomarańczę obrać ze skóry i błonek, pokroić w półplastry.
Rozłożyć na stężałej masie twarogowej. Zalać sokiem usztywnionym żelatyną. Odstawić do stężenia.Źródło: Życie na gorąco