Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczny pomysł na "Fale dunaju z pomarańczami"
zapraszam Was na dość ciekawe ciasto, które może większości z Was kojarzy się...
Odsłon: 21699
Serowe krokiety z brokułami to smażone na złoto kotleciki z ciasta na bazie m...
Odsłon: 314
Szybkie i bardzo proste danie, niezwykle smaczne jako kolacja lub przekąska,...
Odsłon: 297
zapraszam Was na dość ciekawe ciasto, które może większości z Was kojarzy się...
Odsłon: 21699
Serowe krokiety z brokułami to smażone na złoto kotleciki z ciasta na bazie m...
Odsłon: 314
Szybkie i bardzo proste danie, niezwykle smaczne jako kolacja lub przekąska,...
Odsłon: 297
Składniki
Masło utrzeć z żółtkami i 125 g cukru pudru. Z białek i reszty cukru pudru ubić sztywną pianę. Masę maślaną połączyć z mąką przesianą wraz z proszkiem do pieczenia. Ostrożnie wmieszać pianę z białek. 2/3 ciasta wylać na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Do reszty ciasta dodać kakao i mleko. Wymieszać i rozsmarować na jasnym cieście.
Pomarańcze obrać, podzielić na cząstki, pozbawić białych błonek. Cząstki pomarańczy ułożyć paskami na ciemnym cieście. Dobrze je powciskać. Piec ok. 45 minut w piekarniku nagrzanym do 160°C.
Śmietanę kremówkę ubić na sztywno. Dodać do twarogu wymieszanego z cukrem pudrem. Żelatynę wymieszać w 100 ml zimnej wody. Gdy napęcznieje, mieszając, podgrzać prawie do zagotowania (nie gotować, bo straci właściwości żelujące!). Połowę żelatyny dodać do masy twarogowej.
Masę rozsmarować na schłodzonym korpusie. Wstawić do lodówki do stężenia. Resztę żelatyny dodać do soku pomarańczowego. Pomarańczę obrać ze skóry i błonek, pokroić w półplastry.
Rozłożyć na stężałej masie twarogowej. Zalać sokiem usztywnionym żelatyną. Odstawić do stężenia.Źródło: Życie na gorąco