Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczny pomysł na "Fale dunaju z pomarańczami"
Polecam. Zaskakujący dodatek do farszu, ale zapewniam, że genialny. Nie ukr...
Odsłon: 1158
W czasie wakacji obowiązkowo muszą być pierogi z jagodami.
Odsłon: 408
Łatwa w przygotowaniu, bardzo smakowita.
Odsłon: 3323
Krokiety z mięsem z rosołu to doskonały pomysł na obiad. Mięso niezbyt smaczn...
Odsłon: 862
Polecam. Zaskakujący dodatek do farszu, ale zapewniam, że genialny. Nie ukr...
Odsłon: 1158
W czasie wakacji obowiązkowo muszą być pierogi z jagodami.
Odsłon: 408
Łatwa w przygotowaniu, bardzo smakowita.
Odsłon: 3323
Krokiety z mięsem z rosołu to doskonały pomysł na obiad. Mięso niezbyt smaczn...
Odsłon: 862
Składniki
Masło utrzeć z żółtkami i 125 g cukru pudru. Z białek i reszty cukru pudru ubić sztywną pianę. Masę maślaną połączyć z mąką przesianą wraz z proszkiem do pieczenia. Ostrożnie wmieszać pianę z białek. 2/3 ciasta wylać na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Do reszty ciasta dodać kakao i mleko. Wymieszać i rozsmarować na jasnym cieście.
Pomarańcze obrać, podzielić na cząstki, pozbawić białych błonek. Cząstki pomarańczy ułożyć paskami na ciemnym cieście. Dobrze je powciskać. Piec ok. 45 minut w piekarniku nagrzanym do 160°C.
Śmietanę kremówkę ubić na sztywno. Dodać do twarogu wymieszanego z cukrem pudrem. Żelatynę wymieszać w 100 ml zimnej wody. Gdy napęcznieje, mieszając, podgrzać prawie do zagotowania (nie gotować, bo straci właściwości żelujące!). Połowę żelatyny dodać do masy twarogowej.
Masę rozsmarować na schłodzonym korpusie. Wstawić do lodówki do stężenia. Resztę żelatyny dodać do soku pomarańczowego. Pomarańczę obrać ze skóry i błonek, pokroić w półplastry.
Rozłożyć na stężałej masie twarogowej. Zalać sokiem usztywnionym żelatyną. Odstawić do stężenia.Źródło: Życie na gorąco