Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Fantazyjny biszkopt z kremem"
Czy możliwe jest przygotowanie ciasta czekoladowego w 5 minut? Oczywiście, że...
Odsłon: 22938
Ciasto Delicjusz to ciasto składające się z dwóch rodzajów ciasta biszkoptowe...
Odsłon: 9570
Placek jarosza to znakomita propozycja na lekki lunch. Puszyste ciasto z doda...
Odsłon: 2100
Przepis na pyszne i mocno kremowe risotto z bobem, boczkiem i prażonymi ziarn...
Odsłon: 4103
Pyszne, puszyste i delikatne ciasto jogurtowe z owocami. Idealne w sezonie ow...
Odsłon: 745
Pomysł na smaczne bezmięsne kanapki.
Odsłon: 375
Czy możliwe jest przygotowanie ciasta czekoladowego w 5 minut? Oczywiście, że...
Odsłon: 22938
Ciasto Delicjusz to ciasto składające się z dwóch rodzajów ciasta biszkoptowe...
Odsłon: 9570
Placek jarosza to znakomita propozycja na lekki lunch. Puszyste ciasto z doda...
Odsłon: 2100
Przepis na pyszne i mocno kremowe risotto z bobem, boczkiem i prażonymi ziarn...
Odsłon: 4103
Pyszne, puszyste i delikatne ciasto jogurtowe z owocami. Idealne w sezonie ow...
Odsłon: 745
Pomysł na smaczne bezmięsne kanapki.
Odsłon: 375
Składniki
Galaretki: brzoskwiniową, agrestową i wiśniową rozpuść we wrzątku (wody musi być o połowę mniej niż w przepisie na opakowaniu). Gdy galaretki stężeją, pokrój je w kostkę.
Jajka umyj, rozbij, oddziel żółtka od białek. Do białek dodaj szczyptę soli, ubij na sztywno. Pod koniec, nie przerywając ubijania, dodawaj po łyżce cukru, a na koniec po żółtku.
Następnie dodaj przesianą mąkę wraz z proszkiem do pieczenia. Wymieszaj. Ciasto podziel na trzy części. Do jednej dodaj mak, delikatnie wymieszaj. Drugą część ciasta podziel jeszcze na pół.
Do jednej części dodaj kilka kropli czerwonego barwnika, a do drugiej kakao. Blachę wyłóż papierem do pieczenia. Naprzemiennie wlewaj po kilka łyżek ciasta jasnego, kakaowego, czerwonego i z makiem. Piecz ok. 25 min w temp. 180° C.
Gdy wystygnie, przekrój wzdłuż na pół. 3. Przygotuj krem. Galaretki truskawkowe lub malinowe rozpuść w 1 szklanki wrzątku. Wystudź. Śmietankę ubij na sztywno mikserem, pod koniec dodając cukier puder. Nie przerywając ubijania, stopniowo dodawaj tężejącą czerwoną galaretkę. 1 kremu odłóż, do pozostałego dodaj połowę kostek galaretkowych, wymieszaj.
Pierwszy kawałek ciasta posmaruj tężejącym kremem śmietanowym z galaretkami. Przykryj drugim kawałkiem ciasta. Wierzch posmaruj kremem który został i udekoruj drobno pokrojonymi galaretkami. Na kilka godzin wstaw do lodówki.
(bez czasu oczekiwania): 40 minut Porcja: 320 kilokaloriiŹródło: Świat i Ludzie