Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Fasolka szparagowa z ziemniakami i boczkiem"
Krótko mówiąc jest to pieróg biłgorajski. Pyszny i zdrowy. Polecam.
Odsłon: 5620
Polecam. Doskonale pasuje na rodzinne spotkanie, ale również na kanapki. Po...
Odsłon: 936
Lekka kolacja. Polecam.
Odsłon: 239
Domowa chałwa to pyszna, słodka przekąska, którą możesz przygotować w prosty...
Odsłon: 27094
Wielbiciele tradycyjnej kuchni na pewno mają w swoim menu dobry przepis na gu...
Odsłon: 62
Krótko mówiąc jest to pieróg biłgorajski. Pyszny i zdrowy. Polecam.
Odsłon: 5620
Polecam. Doskonale pasuje na rodzinne spotkanie, ale również na kanapki. Po...
Odsłon: 936
Lekka kolacja. Polecam.
Odsłon: 239
Domowa chałwa to pyszna, słodka przekąska, którą możesz przygotować w prosty...
Odsłon: 27094
Wielbiciele tradycyjnej kuchni na pewno mają w swoim menu dobry przepis na gu...
Odsłon: 62
Składniki
Fasolkę umyj, osusz, usuń końcówki i ewentualnie łyko. Gotuj w osolonym wrzątku 10-15 min (powinna pozostać lekko twarda). Następnie schłodź w lodowatej wodzie, by nie straciła koloru, i osącz na sicie. Każdy strąk przekrój na pół.
Ziemniaki obierz, umyj, większe sztuki przekrój na pół lub ćwiartki. Włóż do garnka, zalej wodą i posól. Gotuj ok. 15 minut, aż będą al dente (lekko twardawe). Wyjmij z wody, przestudź. Cebulę pokrój w piórka.
Żaroodporne naczynie posmaruj olejem. Ułóż wymieszane warzywa, oprósz pieprzem. Na wierzchu rozłóż plastry boczku. Piecz około 25 minut w temperaturze 180°C, aż boczek się zrumieni. Po upieczeniu posyp posiekaną natką pietruszki.
Do wody, w której gotuje się fasolka, można dodać 1 łyżeczki cukru, aby podkreślić jej smak.
50 minut. Porcja: 350 kilokaloriiŹródło: Świat i Ludzie