Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Fasolka szparagowa z ziemniakami i boczkiem"
Lekkie, puszyste i mięciutkie ciasto drożdżowe. Takie przygotowane własnoręcz...
Odsłon: 89
Doskonała propozycja na sycący, ciepły obiad dla całej rodziny. Można go przy...
Odsłon: 31247
Polecam. Mrożone warzywa sprawdzają się w sałatkach.
Odsłon: 403
Lekkie, puszyste i mięciutkie ciasto drożdżowe. Takie przygotowane własnoręcz...
Odsłon: 89
Doskonała propozycja na sycący, ciepły obiad dla całej rodziny. Można go przy...
Odsłon: 31247
Polecam. Mrożone warzywa sprawdzają się w sałatkach.
Odsłon: 403
Składniki
Fasolkę umyj, osusz, usuń końcówki i ewentualnie łyko. Gotuj w osolonym wrzątku 10-15 min (powinna pozostać lekko twarda). Następnie schłodź w lodowatej wodzie, by nie straciła koloru, i osącz na sicie. Każdy strąk przekrój na pół.
Ziemniaki obierz, umyj, większe sztuki przekrój na pół lub ćwiartki. Włóż do garnka, zalej wodą i posól. Gotuj ok. 15 minut, aż będą al dente (lekko twardawe). Wyjmij z wody, przestudź. Cebulę pokrój w piórka.
Żaroodporne naczynie posmaruj olejem. Ułóż wymieszane warzywa, oprósz pieprzem. Na wierzchu rozłóż plastry boczku. Piecz około 25 minut w temperaturze 180°C, aż boczek się zrumieni. Po upieczeniu posyp posiekaną natką pietruszki.
Do wody, w której gotuje się fasolka, można dodać 1 łyżeczki cukru, aby podkreślić jej smak.
50 minut. Porcja: 350 kilokaloriiŹródło: Świat i Ludzie