Do góry

Desery Przepis na:

Fasolka szparagowa z ziemniakami i boczkiem

Fasolka szparagowa z ziemniakami i boczkiem

Autor:

Przepisów i artykułów: 1545 Ocena: 13232

Dodano:

Odsłon: 16

Sprawdzony przepis na "Fasolka szparagowa z ziemniakami i boczkiem"

Składniki

  • 30 dag zielonej fasolki szparagowej
  • 50 dag ziemniaków
  • 1 średnia cebula
  • 10 plasterków boczku
  • 1-2 łyżeczki oleju
  • 1-2 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • sól
  • pieprz
3-4 os. 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama
Fasolka szparagowa z ziemniakami i boczkiem

Przygotowanie

  1. Fasolkę umyj, osusz, usuń końcówki i ewentualnie łyko. Gotuj w osolonym wrzątku 10-15 min (powinna pozostać lekko twarda). Następnie schłodź w lodowatej wodzie, by nie straciła koloru, i osącz na sicie. Każdy strąk przekrój na pół.

  2. Ziemniaki obierz, umyj, większe sztuki przekrój na pół lub ćwiartki. Włóż do garnka, zalej wodą i posól. Gotuj ok. 15 minut, aż będą al dente (lekko twardawe). Wyjmij z wody, przestudź. Cebulę pokrój w piórka.

  3. Żaroodporne naczynie posmaruj olejem. Ułóż wymieszane warzywa, oprósz pieprzem. Na wierzchu rozłóż plastry boczku. Piecz około 25 minut w temperaturze 180°C, aż boczek się zrumieni. Po upieczeniu posyp posiekaną natką pietruszki.

  4. Do wody, w której gotuje się fasolka, można dodać 1 łyżeczki cukru, aby podkreślić jej smak.

  5. 50 minut. Porcja: 350 kilokalorii

    Źródło: Świat i Ludzie

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń