Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Fasolka szparagowa z ziemniakami i boczkiem"
Polecam wypróbowanie tego przepisu jeszcze przed Świętami. To jest ulubiony...
Odsłon: 1455
Dzień dobry mam dziś dla was przepis na pyszny biszkopt bez proszku do piecze...
Odsłon: 1160
Sernik zawsze dobry. Polecam.
Odsłon: 1312
Świąteczny makowiec na kruchym spodzie, z polewą czekoladową. Przepyszne bożo...
Odsłon: 927
Polecam wypróbowanie tego przepisu jeszcze przed Świętami. To jest ulubiony...
Odsłon: 1455
Dzień dobry mam dziś dla was przepis na pyszny biszkopt bez proszku do piecze...
Odsłon: 1160
Sernik zawsze dobry. Polecam.
Odsłon: 1312
Świąteczny makowiec na kruchym spodzie, z polewą czekoladową. Przepyszne bożo...
Odsłon: 927
Składniki
Fasolkę umyj, osusz, usuń końcówki i ewentualnie łyko. Gotuj w osolonym wrzątku 10-15 min (powinna pozostać lekko twarda). Następnie schłodź w lodowatej wodzie, by nie straciła koloru, i osącz na sicie. Każdy strąk przekrój na pół.
Ziemniaki obierz, umyj, większe sztuki przekrój na pół lub ćwiartki. Włóż do garnka, zalej wodą i posól. Gotuj ok. 15 minut, aż będą al dente (lekko twardawe). Wyjmij z wody, przestudź. Cebulę pokrój w piórka.
Żaroodporne naczynie posmaruj olejem. Ułóż wymieszane warzywa, oprósz pieprzem. Na wierzchu rozłóż plastry boczku. Piecz około 25 minut w temperaturze 180°C, aż boczek się zrumieni. Po upieczeniu posyp posiekaną natką pietruszki.
Do wody, w której gotuje się fasolka, można dodać 1 łyżeczki cukru, aby podkreślić jej smak.
50 minut. Porcja: 350 kilokaloriiŹródło: Świat i Ludzie