Do góry

Desery Przepis na:

Faszerowane bakłażany

Faszerowane bakłażany

Autor:

Przepisów i artykułów: 1545 Ocena: 13234

Dodano:

Odsłon: 1

Przepis wart wypróbowania: "Faszerowane bakłażany"

Składniki

  • 2 średnie bakłażany
  • 1 średnia cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1/3 szklanki ryżu
  • 2 średnie pomidory
  • 30 dag mielonego mięsa
  • 1 pęczka natki pietruszki
  • olej
  • 500 ml naturalnego jogurtu
  • 1 szklanki startego sera np. parmezan
  • 3 jajka
  • 1 łyżeczka suszonej mięty lub oregano
  • sól
  • pieprz
3-4 os. 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama
Faszerowane bakłażany

Przygotowanie

  1. Bakłażany umyj, osusz. Każdy przekrój wzdłuż na pół i łyżką usuń część miąższu. Wydrążone warzywa i miąższ posyp obficie solą i odstaw na ok. 20 min. Po tym czasie bakłażany i miąższ opłucz wodą, by pozbyć się soli.

  2. Cebulę i miąższ bakłażana pokrój w kostkę. Pomidory sparz, zdejmij z nich skórkę i drobno posiekaj.

  3. Ryż ugotuj w osolonym wrzątku na sypko. Na rozgrzanym oleju zeszklij cebulę. Włóż mięso i smaż aż się zrumieni.  Następnie dodaj miąższ bakłażana oraz pomidory. Smaż, od czasu do czasu mieszając, około 15 minut. Na koniec dodaj czosnek przeciśnięty przez praskę, posiekaną natkę i dopraw do smaku solą oraz pieprzem. Gdy masa przestygnie, wymieszaj ją z ugotowanym ryżem.

  4. Jogurt wymieszaj z roztrzepanymi jajkami oraz startym serem. Dodaj miętę lub oregano, dopraw solą i pieprzem. Połówki bakłażanów wypełnij przygotowanym farszem. Żaroodporne naczynie posmaruj olejem. Ułóż bakłażany i zalej sosem jogurtowym.

  5. Piecz 30-40 minut w temperaturze 180°C.

  6. (bez czasu oczekiwania): 30 minut Porcja: 400 kilokalorii

    Źródło: Świat i Ludzie

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń