Do góry

Desery Przepis na:

Filet z indyka faszerowany serem feta, migdałami i żurawiną

Filet z indyka faszerowany serem feta, migdałami i żurawiną

Autor:

Przepisów i artykułów: 2230 Ocena: 19009

Dodano:

Odsłon: 26

Przepis wart wypróbowania: "Filet z indyka faszerowany serem feta, migdałami i żurawiną"

Składniki

  • 1
  • 2 kg fileta z piersi indyka
  • 20 dag sera feta
  • 10 dag migdałów bez skórki
  • 5 dag suszonej żurawiny
  • po 2 gałązki natki pietruszki i bazylii
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki musztardy
  • sok wyciśnięty z cytryny
  • zioła prowansalskie
  • sól
  • pieprz
  • słodka i ostra papryka w proszku
  • brokuły jako dodatek
  • świeża żurawina do dekoracji
3-4 os. 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama
Filet z indyka faszerowany serem feta, migdałami i żurawiną

Przygotowanie

  1. Migdały grubo posiekaj (wcześniej możesz je lekko zrumienić na suchej patelni, by były bardziej chrupiące i aromatyczne). Żurawinę przebierz, przelej na sitku wrzącą wodą, osusz na ściereczce. Natkę i bazylię opłucz, osusz, oderwij listki i drobno je posiekaj.

  2. Migdały oraz żurawinę przesyp do miseczki. Dołóż pokruszoną fetę oraz natkę i bazylię. Farsz przypraw do smaku solą, pieprzem, ziołami prowansalskimi. Czosnek przeciśnij przez praskę, utrzyj z solą. Filet z indyka opłucz, osusz. Natrzyj czosnkiem, rozetnij na duży płat. Mięso posyp solą, pieprzem oraz słodką i ostrą papryką. Posmaruj farszem. Zwiń. Obwiąż mocną bawełnianą nitką.

  3. Musztardę wymieszaj z sokiem cytrynowym, dopraw ziołami prowansalskimi, słodką i ostrą papryką. Posmaruj tym wierzch rolady. Przełóż ją do brytfanki. Podlej 4 łyżkami gorącej wody. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do temp. 220 st.

  4. Po około 15 minutach zmniejsz temp. do 180 st. i piecz jeszcze 50 minut, często polewając pieczeń sosem z dna brytfanki. Upieczone mięso pozostaw jeszcze 10 minut w wyłączonym piekarniku. Serwuj z brokułami z wody, udekorowane świeżą żurawiną.

    Źródło: Tina

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń