Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Filet z indyka faszerowany serem feta, migdałami i żurawiną"
Danie, które najczęściej robimy po świętach wielkanocnych. Zawsze zostaje bia...
Odsłon: 885
Polecam. Doskonale pasuje na rodzinne spotkanie, ale również na kanapki. Po...
Odsłon: 817
Ciasto jest bardzo łatwe do przygotowania. Jest lekkie, pyszne i mocno truska...
Odsłon: 281
Danie, które najczęściej robimy po świętach wielkanocnych. Zawsze zostaje bia...
Odsłon: 885
Polecam. Doskonale pasuje na rodzinne spotkanie, ale również na kanapki. Po...
Odsłon: 817
Ciasto jest bardzo łatwe do przygotowania. Jest lekkie, pyszne i mocno truska...
Odsłon: 281
Składniki
Migdały grubo posiekaj (wcześniej możesz je lekko zrumienić na suchej patelni, by były bardziej chrupiące i aromatyczne). Żurawinę przebierz, przelej na sitku wrzącą wodą, osusz na ściereczce. Natkę i bazylię opłucz, osusz, oderwij listki i drobno je posiekaj.
Migdały oraz żurawinę przesyp do miseczki. Dołóż pokruszoną fetę oraz natkę i bazylię. Farsz przypraw do smaku solą, pieprzem, ziołami prowansalskimi. Czosnek przeciśnij przez praskę, utrzyj z solą. Filet z indyka opłucz, osusz. Natrzyj czosnkiem, rozetnij na duży płat. Mięso posyp solą, pieprzem oraz słodką i ostrą papryką. Posmaruj farszem. Zwiń. Obwiąż mocną bawełnianą nitką.
Musztardę wymieszaj z sokiem cytrynowym, dopraw ziołami prowansalskimi, słodką i ostrą papryką. Posmaruj tym wierzch rolady. Przełóż ją do brytfanki. Podlej 4 łyżkami gorącej wody. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do temp. 220 st.
Po około 15 minutach zmniejsz temp. do 180 st. i piecz jeszcze 50 minut, często polewając pieczeń sosem z dna brytfanki. Upieczone mięso pozostaw jeszcze 10 minut w wyłączonym piekarniku. Serwuj z brokułami z wody, udekorowane świeżą żurawiną.Źródło: Tina