Do góry

Desery Przepis na:

Francuska sałatka

Francuska sałatka

Autor:

Przepisów i artykułów: 3277 Ocena: 28019

Dodano:

Odsłon: 11

Smaczny pomysł na "Francuska sałatka"

Składniki

  • 40 dag ziemniaków
  • 1 opakowanie ciasta francuskiego
  • 1 jajko
  • 10 dag wędzonego boczku
  • 20 dag sałaty
  • po 10 dag rukoli i roszponki
  • 3 łyżki musztardy z ziarnami gorczycy
  • sól
  • 4 łyżki octu winnego
  • pieprz
  • 6 łyżek oliwy
  • orzechy włoskie
3-4 os. 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama
Francuska sałatka

Przygotowanie

  1. Ziemniaki wyszoruj starannie, wrzuć na osolony wrzątek i ugotuj w mundurkach do miękkości. Po odlaniu i przestudzeniu obierz, pokrój na mniejsze kawałki.

  2. Ciasto francuskie rozwiń (jeśli używasz mrożonego, musisz je wcześniej rozmrozić), podziel na 4 prostokątne placki. Z każdej strony każdego placka odkrój wąskie paski ciasta. Za pomocą rozkłóconego jajka naklej je na prostokątne placki tak, by tworzyły ranty.

  3. Tak przygotowane kawałki ciasta ułóż na pokrytej pergaminem blasze i wstaw do piekarnika. Piecz w 200 st na złoty kolor (15 min).

  4. Boczek pokrój w kosteczkę. Wrzuć na rozgrzaną patelnię, wysmaż chrupiące skwarki. Przebież i opłucz starannie liście sałaty, rukoli oraz roszponki. Osusz je.

  5. W misce wymieszaj musztardę, ocet i oliwę. Powstały sos dopraw solą oraz pieprzem. Do wystudzonych korpusów z ciasta francuskiego rozłóż sałatę, roszponkę, rukolę i ziemniaki. Polej sosem. Posyp skwarkami oraz garścią posiekanych orzechów.

  6. Czas ok. 30 min; porcja – 720 kcal, cena 4,10 zł.

  7. Gotowe ciasto francuskie możesz też pokroić na kwadraty i wyłożyć nim małe żaroodporne kokilki. Do każdej włóż plasterek szynki i wbij jedno jajko. Wierzch posyp startym serem. Zapiekaj ok. 20 min w temp. 180 st.

    Źródło: Świat kobiety

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń