Do góry

Desery Przepis na:

Francuskie poduszeczki w czekoladzie

Francuskie poduszeczki w czekoladzie

Autor:

Przepisów i artykułów: 2230 Ocena: 19008

Dodano:

Odsłon: 1

Sprawdzony przepis na "Francuskie poduszeczki w czekoladzie"

Składniki

  • 1 duże op. mrożonego ciasta francuskiego
  • 3 morele albo 3 małe brzoskwinie
  • 15 dag gorzkiej czekolady
  • 5 dag białej czekolady
  • 10 dag kremu orzechowego typu nutella (powinien mieć temperaturę pokojową)
  • 4 łyżek dość drobno posiekanych migdałów
  • 1 jajko
3-4 os. 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama
Francuskie poduszeczki w czekoladzie

Przygotowanie

  1. Ciasto francuskie wyjmij na blat i pozostaw, by rozmroziło się w temperaturze pokojowej. Morele zalej w misce wrzątkiem. Po 3 mi- nutach wyjmij je łyżką cedzakową, przełóż na durszlak i polej zimną wodą. Dokładnie osącz, zdejmij skórkę. Owoce przekrój na pół, usuń pestki, a miąższ potnij w plasterki.

  2. Połowę gorzkiej czekolady zetrzyj grubo na tarce. Wymieszaj z kremem orzechowym (w wersji dla dorosłych możesz dodać 2 łyżki likieru czekoladowego, kawowego albo migdałowego).

  3. Rozmrożone ciasto rozwiń i pokrój na 12 jednakowej wielkości kwadratów. Ich brzegi pos maruj rozmąconym białkiem jajka. Na środek każdego nałóż po porcji kremu orzechowo-czekoladowego i obłóż plasterkami moreli. Kwadraty złóż na pół, mocno dociśnij brzegi. Wiechrzy powstałych bułeczek pos- maruj rozmąconym żółtkiem i posyp migdałami. Ułóż bułki na blasze przykrytej pergaminem.

  4. Piecz 20 min w 220 st. Ostudź na kratce kuchennej. Pozostałe czekolady połam, stop w kąpieli wodnej, przestudź. Udekoruj polewą poduszeczki.

    Źródło: Tina

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń