Desery Przepis na:
Przepisów i artykułów: 4 Ocena: 12
Dodano: 10.12.2009
Odsłon: 579
3-4 os. | 30 min | średnie | przystępne |
Zaparzamy 0,5 l. bardzo mocnej herbaty,którą następnie przestudzamy.W herbacie rozpuszczamy żelatynę i odstawiamy do całkowitego wystygnięcia.Kiedy płyn będzie zimny,dodajemy sok z pomarańczy i cytryny oraz cukier do smaku.Wlewamy do pucharków i wstawiamy do lodówki.Stężałą galaretkę dekorujemy bitą śmietaną.
Smacznego!
Na skróty
Komentarze do przepisu (2)

Chopin 24 grudnia 2009Zgłoś do usunięcia
Miałem kiedyś zamiar zrobić podobną galaretkę, ale jakoś nie miałem okazji zrealizować tego pomysłu - chciałem użyć gotowej galaretki cytrynowej lub brzoskwiniowej i rozpuścić w mocnej herbacie zamiast w wodzie - próbował, ktoś zrobić galaretkę w ten sposób? Zamiast herbaty w torebkach proponuję normalną herbatę liściastą dobrej jakości - najlepiej ze Sri Lanki (np Ceylon Orange Pekoe) - jest o niebo lepsza.0 Kto głosował? | Odpowiedz

agnesia96 13 grudnia 2009Zgłoś do usunięcia
1.Żelatynę wsypywać stopniowo bo się osadzi ma dnie.2.Jeżeli ktoś lubi mocny smak pomarańczy polecam 5 pomarańczy.
0 Kto głosował? | Odpowiedz