Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczny pomysł na "Galaretka z czereśniami i porzeczkami"
Śliwki marynowane w occie są doskonałym dodatkiem do mięs czerwonych i paszte...
Odsłon: 179
Fittir to egipskie wielowarstwowe placki z farszem słodkim lub wytrawnym, lub...
Odsłon: 151
Polecam. Jak babciny.
Odsłon: 793
Śliwki marynowane w occie są doskonałym dodatkiem do mięs czerwonych i paszte...
Odsłon: 179
Fittir to egipskie wielowarstwowe placki z farszem słodkim lub wytrawnym, lub...
Odsłon: 151
Polecam. Jak babciny.
Odsłon: 793
Składniki
Czereśnie umyj, osącz, wydryluj. Jeśli nie masz drylownicy, pestki z czereśni możesz usunąć agrafką. Zapiętą agrafkę (tą częścią, która się nie rozpina) wbij w to miejsce, gdzie był ogonek. Porzeczki umyj pod bieżącą wodą, osącz, usuń szypułki.
Porzeczki zanurz w białku, następnie obtocz w cukrze i odłóż. Tak przygotowane porzeczki będą potrzebne do dekoracji.
Galaretki wsyp do garnka, dodaj 1 litr wrzącej wody i dokładnie wymieszaj. Gdy galaretka przestygnie, wrzuć wydrylowane czereśnie i odstaw w chłodne miejsce do stężenia.
Podłużną formę do ciasta wyłóż przezroczystą folią spożywczą. Tężejącą galaretkę z czereśniami przelej do foremki i wstaw na godzinę lub dłużej do lodówki. Tuż przed podaniem deser wyjmij z formy i przełóż na podłużny półmisek. Udekoruj wcześniej przygotowanymi porzeczkami z cukrem.
(bez czasu oczekiwania): 40 minut Porcja: 210 kilokalorii
Porzeczki wraz z szypułkami przechowuj w chłodnym miejscu – dłużej zachowają świeżość.Źródło: Świat i Ludzie