Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczny pomysł na "Galaretka z owocami"
Szybki bigos z kapusty pekińskiej. U nas jako dodatek do kotletów z pstrąga.
Odsłon: 44
Propozycja na ozorki w słoikach, które mogą stać długo w lodówce. Są smaczne...
Odsłon: 21
Brakuje czasu na przygotowanie idealnych świąt? Wcale nie! Ten szybki piernik...
Odsłon: 837
Dzisiaj moje ulubione gołąbki które przygotowuję na święta. Są to gołąbki z g...
Odsłon: 2793
Szybki bigos z kapusty pekińskiej. U nas jako dodatek do kotletów z pstrąga.
Odsłon: 44
Propozycja na ozorki w słoikach, które mogą stać długo w lodówce. Są smaczne...
Odsłon: 21
Brakuje czasu na przygotowanie idealnych świąt? Wcale nie! Ten szybki piernik...
Odsłon: 837
Dzisiaj moje ulubione gołąbki które przygotowuję na święta. Są to gołąbki z g...
Odsłon: 2793
Składniki
Czereśnie umyć, osuszyć, wydrylować. Porzeczki umyć i dokładnie osuszyć. Maczać w białku, usuwać nadmiar i posypywać cukrem. Gotowe odłożyć do dekoracji.
Galaretki rozpuścić w litrze wody, dodać czereśnie i wystudzić. Długą foremkę wyłożyć folią spożywczą. Tężejącą galaretkę z czereśniami wyłożyć do foremki i chodzić przynajmniej przez godzinę. Udekorować porzeczkami.
Taka galaretka może być samodzielnym deserem. Każdą porcję możesz ozdobić kleksem bitej śmietany.
Ciasto z czereśniami
na 10 porcji. Ciasto: 25 dag mąki krupczatki, 10 dag zimnego masła, 2 żółtka, 1 jajko, 2 łyżki oleju, sól, 2 łyżki cukru pudru, 1 łyżka masła do wysmarowania formy, 1 łyżka mąki do wysypania formy
Wierzch: 70 dag czereśni, 1/2 litra soku wiśniowego, 2 łyżki cukru, 2 łyżki mąki ziemniaczanej
Posiekać mąkę z masłem. Dodać żółtka i jajko, olej, szczyptę soli oraz cukier. Szybko zagnieść ciasto, owinąć w folię spożywczą, wstawić do lodówki (przynajmniej na godzinę). Czereśnie umyć, osuszyć, wydrylować. 1/3 szklanki soku wiśniowego wymieszać dobrze z mąką ziemniaczaną, resztę zagotować z cukrem. Do wrzącego soku dodać rozpuszczoną mąkę ziemniaczaną i gotować do zgęstnienia. Wsypać czereśnie, zagotować i wystudzić.
Ciasto (2/3) rozwałkować. Wyłożyć nim natłuszczoną i oprószoną mąką formę. Upiec na lekko złoty kolor w nagrzanym do 200°C piekarniku. Wyjąć, nałożyć czereśnie i resztę ciasta (układając dekoracyjnie). Piec jeszcze 15 minut. Podawać wystudzone.
ok. 90 minut
ok. 120 minutŹródło: Twoje Imperium