Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Gęś rozmarynowa w winie"
Przepis dnia
Polecamy tort truflowy doskonały na wszelkiego rodzaju uroczystości. Tort jes...
Odsłon: 5812
Nasze ulubione placki ziemniaczane, po poznańsku „plendze” podajemy najczęści...
Odsłon: 319
Przepis dnia
Polecamy tort truflowy doskonały na wszelkiego rodzaju uroczystości. Tort jes...
Odsłon: 5812
Nasze ulubione placki ziemniaczane, po poznańsku „plendze” podajemy najczęści...
Odsłon: 319
Składniki
Czas przygotowania: 70 minut (bez marynowania i pieczenia mięsa). 1 porcja: 690 kcal. Cena porcji: 7,90 zł
Gęś oczyść, umyj, osusz. Potem natrzyj w środku i na zewnątrz solą, pieprzem oraz rozmarynem. Zwiąż nóżki, skrzydełka gęsi zawiń pod spód i także zwiąż. Odstaw do lodówki na 1–2 godziny.
Piekarnik rozgrzej do temperatury 110 st. Masło pokrój na kawałeczki.
Przyprawioną tuszkę ułóż w brytfance, podlej 1 szklanką wody i winem. Obłóż kawałeczkami masła, skrop sokiem z cytryny. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 st. Piecz około 6 godzin. Gęś często polewaj sosem, który powstanie na dnie brytfanki.
Wymieszaj 100 ml wody z łyżką soli. Brytfankę z gęsią wyjmij z piekarnika. Tuszkę ułóż na ruszcie, ponownie wsuń do piekarnika, pod spód włóż blachę. Zwiększ temperaturę do 175 st. Gęś piecz jeszcze ok. godziny.
Co 15 minut tuszkę smaruj posoloną wodą, a skórka będzie złocista i chrupiąca. Gotową gęś podziel na porcje. Podawaj z duszoną modrą kapustą oraz knedlami ziemniaczanymi.Źródło: Tina