Do góry

Desery Przepis na:

Gęś rozmarynowa w winie

Gęś rozmarynowa w winie

Autor:

Przepisów i artykułów: 2230 Ocena: 19009

Dodano:

Odsłon: 5

Wypróbowany przepis na "Gęś rozmarynowa w winie"

Składniki

  • 1 sprawiona gęś  świeża lub mrożona (3–4 kg)
  • 2 szklanki wytrawnego czerwonego wina
  • 2 łyżki masła
  • 1 łyżeczka suszonego rozmarynu
  • sok wyciśnięty z 1 cytryny
  • sól
  • mielony czarny pieprz. Dodatkowo: duszona modra kapusta
  • knedle ziemniaczane
3-4 os. > 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama
Gęś rozmarynowa w winie

Przygotowanie

  1. Czas przygotowania: 70 minut (bez marynowania i pieczenia mięsa). 1 porcja: 690 kcal. Cena porcji: 7,90 zł

  2. Gęś oczyść, umyj, osusz. Potem natrzyj w środku i na zewnątrz solą, pieprzem oraz rozmarynem. Zwiąż nóżki, skrzydełka gęsi zawiń pod spód i także zwiąż. Odstaw do lodówki na 1–2 godziny.

  3. Piekarnik rozgrzej do temperatury 110 st. Masło pokrój na kawałeczki.

  4. Przyprawioną tuszkę ułóż w brytfance, podlej 1 szklanką wody i winem. Obłóż kawałeczkami masła, skrop sokiem z cytryny. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 st. Piecz około 6 godzin. Gęś często polewaj sosem, który powstanie na dnie brytfanki.

  5. Wymieszaj 100 ml wody z łyżką soli. Brytfankę z gęsią wyjmij z piekarnika. Tuszkę ułóż na ruszcie, ponownie wsuń do piekarnika, pod spód włóż blachę. Zwiększ temperaturę do 175 st. Gęś piecz jeszcze ok. godziny.

  6. Co 15 minut tuszkę smaruj posoloną wodą, a skórka będzie złocista i chrupiąca. Gotową gęś podziel na porcje. Podawaj z duszoną modrą kapustą oraz knedlami ziemniaczanymi.

    Źródło: Tina

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń