Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Potrawkę podajemy z ryżem. Każdy ugotuje ryż tak jak lubi, ale podaję także p...
Odsłon: 23
Witajcie kochani biegnę dziś do was z nowym przepisem na domowe frytki, tak w...
Odsłon: 793
Polecam. To jest dobre.
Odsłon: 2096
Wrzesień pachnie ciastem drożdżowym ze śliwkami.
Odsłon: 4092
Potrawkę podajemy z ryżem. Każdy ugotuje ryż tak jak lubi, ale podaję także p...
Odsłon: 23
Witajcie kochani biegnę dziś do was z nowym przepisem na domowe frytki, tak w...
Odsłon: 793
Polecam. To jest dobre.
Odsłon: 2096
Wrzesień pachnie ciastem drożdżowym ze śliwkami.
Odsłon: 4092
Składniki
Rozgrzać piekarnik do 140 stopni Celsjusza i przygotować dwie blachy do wyłożone papierem do pieczenia. Wymieszać mielone migdały (lub mąkę migdałową) z proszkiem do pieczenia w misce.
W osobnej misce ubić białko jajka mikserem elektrycznym aż do momentu aż białko się podniesie. Następnie dosypywać cukier i miksować przez 5 minut. Po zakończeniu miksowania dodać wcześniej przygotowane zmielone migdały (lub mąkę migdałową) z proszkiem do pieczenia, olejek migdałowy oraz roztopione masło i delikatnie wymieszać.
Z otrzymanej masy uformować ciasteczka o średnicy około 2 cm (najlepiej użyć łyżeczki do herbaty). Ciasteczka układać w odległości około 5 cm (muszą mieć miejsce żeby ładnie wyrosnąć). Piec 25 minut dopóki nie nabiorą złocistego koloru. Przed zdjęciem gotowych ciasteczek należy je wystudzić (wystarczy 5 minut) żeby nie przywierały do papieru i łatwo odchodziły.