Do góry

Desery Przepis na:

Gnocchi zapiekane w sosie pomidorowym

Gnocchi zapiekane w sosie pomidorowym

Autor:

Przepisów i artykułów: 1732 Ocena: 14724

Dodano:

Odsłon: 5

Wypróbowany przepis na "Gnocchi zapiekane w sosie pomidorowym"

Składniki

  • 80 dag ziemniaków
  • 6–7 pomidorów
  • 1 duży brokuł
  • 5 łyżek kaszy manny
  • 4 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 3 żółtka
  • 3 łyżki orzeszków piniowych (ew pestek słonecznika)
  • 2 cebule
  • 2 ząbki czosnku
  • 5 łyżek oliwy
  • 1 i 1/2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 2/3 szkl. bulionu warzywnego (z kostki)
  • 2/3 szkl. gęstego soku pomidorowego
  • 20 dag mozzarelli
  • szczypta cukru
  • sól
  • pieprz
  • gałka muszkatołowa
3-4 os. 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama
Gnocchi zapiekane w sosie pomidorowym

Przygotowanie

  1. Orzeszki piniowe (ew. pestki słonecznika) upraż, wystudź. Ziemniaki obierz, ugotuj w posolonej wodzie. Brokuły opłucz, podziel na ró życzki. Gotuj 5 min w posolonym wrzątku, wyjmij, osącz. Pomidory sparz, obierz, oczyść i pokrój na kawałki. Cebule i czosnek obierz, posiekaj, zeszklij na oliwie. Dołóż koncentrat, krótko zasmaż. Potem dodaj pomidory. Po kilku minutach dolej bulion i sok pomidorowy. Gotuj 15 min na małym ogniu. Sos przypraw solą, pieprzem i szczyptą cukru.

  2. Ziemniaki odcedź, osącz, przeciśnij przez praskę. Wymieszaj z kaszką, żółtkami i mąką ziemniaczaną. Przypraw solą, pieprzem oraz gałką. Wyrób. Z ciasta uformuj owalne kluseczki. Każdą spłaszcz nożem. Ugotuj w posolonym wrzątku. Odcedź. Przełóż do żaroodpornej formy. Dołóż brokuły. Polej sosem. Przykryj plasterkami mozzarelli. Posyp orzeszkami. Zapiekaj ok. 15 min w temp. 200°C. Udekoruj bazylią.

    Źródło: Naj

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń