Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Gruszki w cieście francuskim"
Chrupiące mięsko w wyjątkowym piwnym sosie. Z dodatkiem ziemniaków i ogórka k...
Odsłon: 134
Polecam. Domowa wędlina zawsze najlepsza.
Odsłon: 1835
rewelacyjny schab zawijany, pieczony z boczkiem wędzonym. Taka rolada smakuje...
Odsłon: 14508
Wiele osób unika jedzenia pączków i gniazdek ze względu na wysmażanie ich na...
Odsłon: 19581
Chrupiące mięsko w wyjątkowym piwnym sosie. Z dodatkiem ziemniaków i ogórka k...
Odsłon: 134
Polecam. Domowa wędlina zawsze najlepsza.
Odsłon: 1835
rewelacyjny schab zawijany, pieczony z boczkiem wędzonym. Taka rolada smakuje...
Odsłon: 14508
Wiele osób unika jedzenia pączków i gniazdek ze względu na wysmażanie ich na...
Odsłon: 19581
Składniki
Gruszki umyj pod bieżącą wodą, obierz. Owoce przekrój na pół, łyżeczką delikatnie wydrąż gniazda nasienne. Każdą połówkę lekko natnij z wierzchu ostrym nożem. Do miseczki włóż serek homogenizowany, dodaj proszek budyniowy, dokładnie wymieszaj, aby nie było grudek.
Jeśli używasz mrożonego ciasta francuskiego, pozostaw je na kilka godzin w temperaturze pokojowej, by się rozmroziło. Płat ciasta rozłóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Połówki gruszek napełnij masą serowo-budyniową i ułóż na cieście (masą do dołu), zachowując odstępy 3 cm. Nożem wytnij w cieście wokół owoców ich kształt. Wierzch gruszek posyp brązowym cukrem i cynamonem.
Piekarnik nagrzej do temperatury 180° C. Włóż blachę z ciasteczkami, piecz 20-25 minut, aż ciasto się zrumieni. Śmietankę ubij na sztywno mikserem, pod koniec ubijania dodając cukier puder (do smaku). Ciasteczka podawaj z kleksem bitej śmietany.
Gdy ciasteczka przestygną, ich wierzch możesz polać miodem i posypać posiekanymi orzechami.
45 minut Sztuka: 230 kilokaloriiŹródło: Świat i Ludzie