Do góry

Desery Przepis na:

Gruszki zapiekane w cieście

Gruszki zapiekane w cieście

Autor:

Przepisów i artykułów: 787 Ocena: 6694

Dodano:

Odsłon: 1

Smaczny pomysł na "Gruszki zapiekane w cieście"

Składniki

  • 4 jajka
  • szczypta soli
  • rdzeń z 1 laski wanilii
  • 10 dag białego cukru
  • 3-4 łyżki śmietany kremówki
  • 1 łyżka likieru gruszkowego
  • 12
  • 5 dag mąki
  • 2 małe gruszki
  • 1-2 łyżki brązowego cukru
  • tłuszcz do foremek
3-4 os. 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama
Gruszki zapiekane w cieście

Przygotowanie

  1. Laskę wanilii rozciąć, ostrym nożem wyskrobać rdzeń. Jajka rozbić, oddzielić żółtka od białek. Żółtka utrzeć z solą, rdzeniem wanilii i 5 dag białego cukru.

  2. Kiedy masa będzie puszysta i jasnokremowa, dodać śmietanę kremówkę, likier gruszkowy oraz mąkę. Dobrze wymieszać.

  3. Białka ubić z pozostałym białym cukrem na sztywną pianę i ostrożnie połączyć z ciastem. Gruszki rozciąć wzdłuż, usunąć środki z pestkami.

  4. Każdą z połówek gruszek ułożyć w posmarowanej tłuszczem żaroodpornej, niewielkiej foremce. Wokół gruszek wylać ciasto. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 175°C. Piec 35-40 minut.

  5. Po wyjęciu z piekarnika posypać brązowym cukrem (ewentualnie cukrem pudrem) i od razu serwować.

  6. Czas przygotowania: około 60 minut

    Źródło: Życie na gorąco

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń