Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczny pomysł na "Gruszki zapiekane w cieście"
Polecam przygotować tę zapiekankę w mroźny, zimowy dzień. Gwarantuję, że nasy...
Odsłon: 266
Jeżeli chcecie zaskoczyć swoich gości nietuzinkowym deserem, proponuję przygo...
Odsłon: 35
Na jesienny podwieczorek do ciepłej herbatki idealnie wpasują się szyszki, tr...
Odsłon: 61
Płynny karmel jako przyprawa do zup i mięs był używany przez naszą babcię. Pa...
Odsłon: 127
Witam serdecznie :-) Dzisiaj polecam pyszny domowy salceson, zamiast golonki...
Odsłon: 17021
Szukasz pomysłu na szybki, domowy obiad, który zawsze się udaje? Ten makaron...
Odsłon: 352
Polecam przygotować tę zapiekankę w mroźny, zimowy dzień. Gwarantuję, że nasy...
Odsłon: 266
Jeżeli chcecie zaskoczyć swoich gości nietuzinkowym deserem, proponuję przygo...
Odsłon: 35
Na jesienny podwieczorek do ciepłej herbatki idealnie wpasują się szyszki, tr...
Odsłon: 61
Płynny karmel jako przyprawa do zup i mięs był używany przez naszą babcię. Pa...
Odsłon: 127
Witam serdecznie :-) Dzisiaj polecam pyszny domowy salceson, zamiast golonki...
Odsłon: 17021
Szukasz pomysłu na szybki, domowy obiad, który zawsze się udaje? Ten makaron...
Odsłon: 352
Składniki
Laskę wanilii rozciąć, ostrym nożem wyskrobać rdzeń. Jajka rozbić, oddzielić żółtka od białek. Żółtka utrzeć z solą, rdzeniem wanilii i 5 dag białego cukru.
Kiedy masa będzie puszysta i jasnokremowa, dodać śmietanę kremówkę, likier gruszkowy oraz mąkę. Dobrze wymieszać.
Białka ubić z pozostałym białym cukrem na sztywną pianę i ostrożnie połączyć z ciastem. Gruszki rozciąć wzdłuż, usunąć środki z pestkami.
Każdą z połówek gruszek ułożyć w posmarowanej tłuszczem żaroodpornej, niewielkiej foremce. Wokół gruszek wylać ciasto. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 175°C. Piec 35-40 minut.
Po wyjęciu z piekarnika posypać brązowym cukrem (ewentualnie cukrem pudrem) i od razu serwować.
Czas przygotowania: około 60 minutŹródło: Życie na gorąco