Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Gruszkowiec"
Prosty do zrobienia i niezwykle smaczny pasztet wielkanocny , wyśmienity na ś...
Odsłon: 1192
Kruche ciasto podpieczone, delikatną masą wyłożone, całość jeszcze raz zapiek...
Odsłon: 293
Prosty do zrobienia i niezwykle smaczny pasztet wielkanocny , wyśmienity na ś...
Odsłon: 1192
Kruche ciasto podpieczone, delikatną masą wyłożone, całość jeszcze raz zapiek...
Odsłon: 293
Składniki
Wodę zagotuj z cukrem, sokiem z cytryny i cynamonem. Gruszki obierz, zostawiając ogonki. Ustaw je w garnku i gotuj w syropie na małym ogniu ok. 10 min, obracając.
Piekarnik rozgrzej do 165oC. Okrągłą formę do pieczenia o śr. 24 cm wyłóż papierem do piecz. Masło utrzyj z cukrem na gładką, puszystą masę. Kolejno dodawaj ogrzane do temp. pokojowej jajka, ew. ekstrakt waniliowy. Mąkę przesiej, wymieszaj z proszkiem do piecz. Stopniowo dodaj ją do masy na przemian wlewając mleko, miksując na niskich obrotach. Ciasto przełóż do formy. Ustaw w nim gruszki, nie dotykając dna.
Piecz ok. 70-80 min (po godz. pieczenia sprawdź patyczkiem; jeśli wierzch jest spieczony, a spód niedopieczony, górę ciasta nakryj folią alum.). Ciasto udekoruj, np. płynną czekoladą, karmelem, cukrem pudrem itp.Źródło: Świat kobiety
Przepisy Desery
Desery
Babka cytrynowa z lukrem mandarynkowym
Desery
Jajeczka – ciasteczka kakaowe
Desery
Ciasto wielkanocne - baranek
Desery
Słoneczne tartelki z nutą egzotyczną
Babka cytrynowa z lukrem mandarynkowym
Zapraszam na babkę cytrynową, prostą, ekspresową. Całe jajka z cukrem, olejem...
Odsłon: 88
Jajeczka – ciasteczka kakaowe
Pyszne, kruchutkie, ciasteczka kakaowe, na święta będą wyjątkowe. Jeśli wałek...
Odsłon: 70