Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Uszka z mięsem drobiowo -wieprzowym, idealne do barszczu czerwonego. Prosty...
Odsłon: 3716
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 621
Budowanie domku z piernika, robienie pierniczków, to świetna zabawa. Poza tym...
Odsłon: 3801
Dzisiaj przedstawiam przepis na pasztet z warzywami takimi jak groszek, march...
Odsłon: 368
Tego tortu nie trzeba zbytnio rekomendować. To jest ciasto, które zawsze i ws...
Odsłon: 679
Uszka z mięsem drobiowo -wieprzowym, idealne do barszczu czerwonego. Prosty...
Odsłon: 3716
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 621
Budowanie domku z piernika, robienie pierniczków, to świetna zabawa. Poza tym...
Odsłon: 3801
Dzisiaj przedstawiam przepis na pasztet z warzywami takimi jak groszek, march...
Odsłon: 368
Tego tortu nie trzeba zbytnio rekomendować. To jest ciasto, które zawsze i ws...
Odsłon: 679
Składniki
Wodę zagotuj z cukrem, sokiem z cytryny i cynamonem. Gruszki obierz, zostawiając ogonki. Ustaw je w garnku i gotuj w syropie na małym ogniu ok. 10 min, obracając.
Piekarnik rozgrzej do 165oC. Okrągłą formę do pieczenia o śr. 24 cm wyłóż papierem do piecz. Masło utrzyj z cukrem na gładką, puszystą masę. Kolejno dodawaj ogrzane do temp. pokojowej jajka, ew. ekstrakt waniliowy. Mąkę przesiej, wymieszaj z proszkiem do piecz. Stopniowo dodaj ją do masy na przemian wlewając mleko, miksując na niskich obrotach. Ciasto przełóż do formy. Ustaw w nim gruszki, nie dotykając dna.
Piecz ok. 70-80 min (po godz. pieczenia sprawdź patyczkiem; jeśli wierzch jest spieczony, a spód niedopieczony, górę ciasta nakryj folią alum.). Ciasto udekoruj, np. płynną czekoladą, karmelem, cukrem pudrem itp.Źródło: Świat kobiety